Azijska tržišta: Investitori oprezni na kraju kvartala | Ekonomist

Azijska tržišta: Investitori oprezni na kraju kvartala

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, dok je dolar ojačao u odnosu na korpu valuta nakon podataka koji pokazuju da američka ekonomija raste brže nego što se prije procjenjivalo.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Šangaju.

Berzanski indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pali su između 0,1 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,15 posto.

Azijski ulagači jutros manje-više prilagođavaju svoje pozicije, s obzirom da je kraj sedmice, ali i kvartala, u kojem je azijski MSCI indeks skočio oko 13 posto.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za otprilike 0,3 posto, što se zahvaljuje ubrzanju rasta američke ekonomije.

Prema drugoj procjeni američkog ministarstva trgovine, bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porastao je 2,1 posto na godišnjem nivou brže u odnosu na prvu procjenu od 1,9 posto.

Pozitivno na tržišta utiču i podaci o rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom i uslužnom sektoru, što pokazuje da se, nakon daljeg razdoblja usporavanja, rast drugog po veličini svjetske ekonomije stabilizovao.

Međutim, ulagače je na oprez naveo američki predsjednik Donald Tramp koji je sinoć putem Twittera poručio da SAD ne može više tolerirati ogromni trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta.

Iduće sedmice Tramp će se sastati s kineskim predsjednikom Ksi Jinpingom, a razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti. Iz kineskog ministarstva spoljnjih poslova jutros je poručeno da Kina ne vodi politiku devalvacije valute kako bi podsticala izvoz, niti traži trgovinski suficit sa SAD-om.

“Trampovi komentari mogli bi blago potisnuti raspoloženje na azijskim tržištima jer je rasprava o trgovini poznati rizik u povećano protekcionističkoj Trampovoj eri”, kaže Angus Glaski, direktor u fondu White Funds management.

A nakon tri dana rasta, jutros su cijene nafte blago pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 50,25 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,25 posto, na 52,85 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao jer se, nakon podataka o ubrzanju rasta američke ekonomije, ponovo špekuliše da bi Fed u ovoj godini mogao ubrzati tempo povećanja kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, na 100,51 bod, dok je još početkom tjedna iznosio 98,85 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,30 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,0680 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0750 dolara.

Slabost eura posljedica je naznaka slabosti ekonomija eurozone i usporavanja rasta inflacije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top