Azijska tržišta: Indeksi porasli, uzlet u Tokiju

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da očekuje dalji rast američke ekonomije i da nema veće opasnosti od recesije u iduće dvije godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jutros oko 6 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio 1,7 posto, dok su u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu cijene dionica porasle između 0,2 i 0,6 posto. No, u Južnoj Koreji su pale, oko 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast svih najvažnijih berzanskih indeksa na Wall Streetu, prvi nakon tri dana pada.

Dan prije Wall Street je pao jer je ulagače uznemirio Fed, koji je po treći put ove godine povećao ključne kamatne stope i signalizirao da planira da nastavi sa zaoštravanjem monetarne politike.

Ulagači su se nadali da će Fed signalizirati da bi do kraja godine mogao još jednom povećati kamate, a potom na neko vrijeme završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Međutim, Fed je signalizirao da bi, osim u decembru, kamate mogao povećati još u tri navrata u 2019., a potom još jednom u 2020. godini.

Ipak, tržišta su se smirila jer ti signali o daljem povećanju kamata pokazuju da je centralna banka uvjerena da će američka ekonomija nastaviti snažno da raste i idućih godina.

Uz to, juče je predsjednik američke centralne banke Powell kazao da će Fed nastaviti s povećanjem kamata jer najveća svjetska ekonomija nije suočena s većim rizicima od recesije u iduće dvije godine.

Zahvaljujući dobrim izgledima za američku ekonomiju, dolar je na valutnim tržištima jutros ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,00 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 94,30 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla s jučerašnjih 113,15 na 113,40 jena, nedaleko najviše nivoe u ovoj godini.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs eura skliznuo na 1,1640 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1750 dolara.

Pritisak na euro posljedica je vijesti da je italijanska vlada juče odredila za cilj proračunski manjak od 2,4 posto BDP-a, znatno više nego što je to tražila Evropska unija koja želi da Italija smanji svoj veliki javni dug.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top