Azijska tržišta: Indeksi pali zbog geopolitičkih tenzija | Ekonomist

Azijska tržišta: Indeksi pali zbog geopolitičkih tenzija

Na azijskim su tržištima indeksi pali drugi dan zaredom jer investitore zabrinjava rast napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,3 posto, nakon što su tehnološke dionice spustile Wall street.
Investitori iščekuju govor predsjednice Feda Janet Yellen koja bi se tokom dana trebala izjasniti o pespektivama američkog ekonomskog rasta. Naravno, glavna tema biće (eventualni) signali za novo podizanje kamatnih stopa koje se očekuje krajem godine.

Investitori su suzdržani i zbog rasta napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, nakon što je ministarstvo spoljnih poslova te izolovane zemlje poručilo da je američki predsjednik Donald Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo da preduzme protivmjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću vazdušni prostor te zemlje.

Bijela kuća poručila je da je ta tvrdnja Sjeverne Koreje apsurdna.

Japanski Nikkei 225 srezan je 0,4 posto pod pritiskom ojačalog jena. Australijsko tržište oslabilo je 0,1 posto dok je južnokorejski Kospi pao 0,3 posto.

Na valutnim tržištima dolar je u odnosu na jen opao 0,2 posto, na 111,51, znatno ispod najviše nivoe u dva mjeseca koju je dosegao protekle nedjelje (112,725).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top