Azijska tržišta: Indeksi pali, očekuje se Fedovo povećanje kamata | Ekonomist

Azijska tržišta: Indeksi pali, očekuje se Fedovo povećanje kamata

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene dionica pale, prateći pad Wall Streeta, dok je dolar ojačao jer je sve izvjesnije da će američki Fed iduće nedjelje povećati kamate.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 1 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,6 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu treći dan zaredom.

Bila je to posljedica snažnog pritiska na energetski sektor jer su cijene nafte potonule više od 5 posto, nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedjelje porasle više nego što se očekivalo.

Članice OPEC-a smanjuju proizvodnju kao što je dogovoreno krajem prošle godine kako bi se ublažila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje na tržištima, no s druge strane, u SAD-u proizvodnja raste, pa su zalihe i dalje na rekordnim nivoima.

Jutros su se cijene nafte ponešto oporavile, pa je na američkom tržištu barel poskupio 40-ak centi, na 50,70 dolara, a na londonskom tržištu oko 50 centi, na 53,60 dolara.

Jedino su na Tokijskoj burzi cijene dionica jutros blago porasle, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon što je juče najveća američka agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru u februaru otvoreno 298.000 novih radnih mjesta, znatno više nego što se očekivalo.

Taj podatak najavljuje i da će službeni podaci o zapošljavanju u SAD-u u februaru, koji će biti objavljeni u petak, biti dobri.

A to, pak, znači da bi čelnici američke centralne banke već na sjednici iduće nedjelje mogli povećati ključne kamatne stope.

Posljednjih sedmica, naime, zvaničnici Feda nagovještavaju da bi kamate mogle biti povećane vrlo brzo ako podaci pokažu da se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

“Gotovo da i nema tako loše brojke koja bi zaustavila Fed od povećanja kamata iduće nedjelje”, kaže Tom Porcelli, ekonomist u kompaniji RBC Capital Markets.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 85 posto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još prije nedjelju dana za to davali samo 30 posto šansi.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,11 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,74 boda.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti dosegla 114,55 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 113,65 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa se kurs eura kreće oko 1,0540 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0560 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top