Azijska tržišta: Blagi pad indeksa, obveznice pod pritiskom | Ekonomist

Azijska tržišta: Blagi pad indeksa, obveznice pod pritiskom

Na azijskim se tržištima u četvrtak trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok ulagači analiziraju koje će kompanije imati najviše koristi od poreske reforme u SAD-u i kako će to uticati na monetarnu politiku i kamate.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je blagih 0,1 posto u slabašnoj trgovini.

Nikkei 225 oslabio je 0,1 posto dok je najveći regionalni gubitnik bio korejski Kospi koji je srezan 1,4 posto. Razlog je tome potonuće dionica Samsunga.

Najveći plus bilježi tržište u Indoneziji nakon što je Fitch Ratings podigao kreditni rejting zemlje.

Pod pritiskom su obveznice zbog pada državnog duga koji je potreban za finansiranje poreskih olakšica izglasanih ove nedjelje u SAD-u.

Republikanski zastupnici u oba doma Kongresa podržali su juče poreski zakon, koji predstavlja najveću poresku reformu u SAD-u u 30 godina.

Među promjenama se ističe smanjenje poreske stope na dohodak imućnijih građana, dok bi poreska stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto, što bi trebalo podstaknuti rast zarada kompanija.

Prema procjenama analitičara UBS-a, smanjenje poreza moglo bi podstaknuti rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za oko 9 posto.

Uz to, analitičari kažu da bi, nakon smanjenja poreza, kompanije mogle više sredstava izdvojiti za otkup dionica na tržištu i povećati dividende, što ide u prilog tržištu kapitala.

Međutim, nakon što su danima najvažniji indeksi na Wall Streetu indeksi dosezali nove rekordne nivoe, u posljednja su dva dana pali.

Analitičari kažu da su poreske promjene već uračunate u cijene dionica, s obzirom da je od polovine novembra, kada je Zastupnički dom prihvatio prvi prijedlog reforme, S&P 500 indeks porastao oko 4,5 posto, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u prodajnom, bankarskom i drugim sektorima koji bi mogli najviše profitirati od reforme.


 

Izvor: Seebiz/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top