Azijska banka za investicjie je novi rival svjetskim kreditorima | Ekonomist

Azijska banka za investicjie je novi rival svjetskim kreditorima

Azijska banka za investicije u infrastrukturu s budžetom od 50 milijardi dolara biće rival MMF-u i Svjetskoj banci.

Sve je spremno za potpisivanje sporazuma o formiranju Azijske banke za ulaganja u infrastrukturu. S početnim budžetom od pedeset milijardi dolara, banka bi trebala da postane ozbiljan rival ostalim svjetskim finansijskim institucijama.

Međutim, od 57 predviđenih zemalja članica za sada nedostaje sedam potpisa. Delegati 50 zemalja stavili su svoj potpis na dokument koji  će postati temelj za stvaranje novog igrača među svjetskim finansijskim institucijama.

Azijska banka za investicije u infrastrukturu bi trebala da preuzme ulogu MMF-a, Svjetske banke i Azijske razvojne banke za finansiranje razvoja siromašnih i srednje razvijenih azijskih zemalja.

Domaćin ceremonije potpisivanja nacrtnog sporazuma, kineski predsjednik Xi Jinping, pohvalio je dosadašnji napredak u stvaranju nove finansijske institucije. “Vjerujem da je današnja ceremonija istorijski korak ka stvaranju ove banke i vrlo smo zadovoljni postignutim napretkom“, rekao je kineski predsjednik.

Među zemljama potpisnicama trebali su da se nađu i Danska, Holandija, Južna Afrika, Kuvajt, Malezija, Filipini i Tajland, ali vlade ovih zemalja još nisu dale saglasnost za pristupanje novoj finansijskoj instituciji. Biće vremena za naknadno pristupanje, tvrdi zamjenik kineskog ministra finansija. “Ova banka je od početka imala otvorenu politiku. Prema trenutnim regulacijama, tek nakon osnivanja institucije možemo formirati vijeće. A kroz sastanke vijeća mogu se razmatrati prijave za nova članstva. Nema sumnje da ćemo primati nove članove, ali to je proces koji će biti omogućen tek krajem ove godine, kada Azijska banka postane i formalno pravno finansijska institucija“, kazao je Shi Yaobin.

Sa 26 posto biračkih glasova Kina će imati najveći uticaj u donošenju odluka, budući da ova zemlja ima 30 posto udjela u osnivačkom kapitalu. Iza Kine slijede Indija, Rusija, Njemačka i Južna Koreja.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top