Autoput može biti skuplji za 80 miliona

U Ministarstvu saobraćaja još ne znaju da li će cijena gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare biti uvećana, ali ne poriču mogućnost da troškovi mogu porasti do 10 odsto.

Iz tog Vladinog resora Pobjedi je saopšteno da je ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo predviđena mogućnost da cijena može biti uvećana za deset odsto.

Kako je ugovorom precizirano da će izgradnja autoputa koštati državu 809 miliona eura, cijena bi, dakle, mogla biti uvećana do 80,9 miliona eura.

“Do uvećanja cijene može doći ukoliko se javi potreba za izmjenama i korekcijama usljed nepredvidivih i naknadnih radova, a što je i praksa kod ovakvih, kao i kod projekata znatno manje vrijednosti i obima radova”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja.

Predstavnici ministarstva navode da je procedura utvrđivanja naknadnih i nepredvidivih radova, kao i određivanje njihove vrijednosti, jasno definisana kroz klauzule ugovora.

Predstavnici ministarstva nijesu precizirali koji bi to naknadni ili nepredvidivi radovi na auto-putu bili.

Glavni izvođač radova na prioritenoj dionici auto-puta je kineska kompanija CRBC. Ministar saobraćaja Osman Nurković je u junu na sastanku sa predstavnicima uprave centrale CRBCa, u okviru Međunarodnog foruma za investicije i građevinu u distriktu Makao, zatražio od centrale kineske kompanije veću podršku u dijelu povećanja broja radnika i opreme i logistike na auto-putu. On je tom prilikom insistirao da CRBC u najkraćem roku završi preostale obaveze u vezi sa izradom projektne dokumentacije za priključni put i naplatnu rampu Smokovac, trajno napajanje strujom i vodosnabdijevanje, kako bi se započeli razgovori o rješavanju tih pitanja.

Petlja Smokovac i snabdijevanje auto-puta električnom energijom i vodom nijesu ušli u ugovor o izgradnji prioritetne dionice, iako je iz pojedinih Vladinih krugova ranije čak najavljivano da bi ta pitanja mogla biti predmet arbitraže. Prioritetna dionica auto-puta ne može biti završena ukoliko se ne riješi pitanje snabdijevanja strujom i vodom.

Gradnja prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top