Auto industrija i nova uloga države

Države moraju igrati veću ulogu u promovisanju rasta automobilske industrije, izjavio je lider italijanskog Senata, Pjetro Graso.

“Razvoj globalne konkurentnosti između vodećih proizvođača vozila stvara uslove za intervencije u automobilskoj industriji”, rekao je Graso novinarima u Rimu, predstavljajući izveštaj asocijacije italijanske trgovinske komore Unionkamere i konsultantske kuće Prometeja na temu automobilskog sektora u vodećim evropskim zemljama.

“Postoji uloga za tržište i nova uloga za države”, rekao je Graso, ukazujući na to da odluka EU da podigne učešće prerađivačkog sektora u bruto domaćem proizvodu na 20 odsto pokazuje da automobilska industrija mora imati centralnu ulogu, prenosi agencija ANSA..

“Sve to posebno se odnosi na Italiju, čiji je Fijat kupovinom američkog ‘Krajslera’ postao sedmi po veličini globalni proizvođač automobila”, rekao je on.

“Naša zemlja ima jedan od najrazvijenijih svjetskih sektora za proizvodnju djelova”, kazao je Graso, navodeći Njemačku kao primjer jedne od najrazvijenih zemalja svijeta koja je uspjela dodatno da unaprijedi automobilsku industriju.

izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top