Austrijski ministar unutrašnjih poslova: Austrija neće preuzeti nijednu izbjeglicu | Ekonomist

Austrijski ministar unutrašnjih poslova: Austrija neće preuzeti nijednu izbjeglicu

Ministar unutrašnjih poslova Austrije, Herbert Kikl poručio je Njemačkoj da Austrija neće preuzeti nijednu izbjeglicu iz te zemlje.

– Mi nećemo preuzeti nikog za koga nismo nadležni i tačka – naglasio je Kikl u izjavi bečkom dnevniku “Esterajh”, reagujući na najavu njemačkog resornog kolege Horsta Zehofera da će natjerati Austriju na prihvatanje sporazuma o readmisiji, masovnim vraćanjem sa granice.

On je prenio da je sa Zehoferom imao dva razgovora i da je oba puta obećano da se neće vraćati izbjeglice. Najavio je da će sada doći do razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel sa zvaničnicima Italije i Grčke.

– Međutim da sve bude jasno, dogovor koji bi bio na štetu Austrije nećemo potpisati ni za 100 godina. Mi ćemo ubuduće generalno povećati kontrolu na južnoj granici. Time će Austrija, ali i Njemačka biti rasterećene. Mi prenosimo pritisak dalje kako bi jednog dana bili tamo gdje je i mjesto problemu, a to je na spoljnoj granici EU – objasnio je ministar Kikl.

Prema njegovom mišljenju, platforme za azilante u sjevernoj Africi mogu biti samo srednjeročno rješenje, ako svi budu učestvovali u tome i ističe da mora biti jasno da u tim centrima neće biti moguće podnositi zahtjeve za azil, ali i da tim centrima treba da upravljaju države sjeverne Afrike uz finansijsku podršku EU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top