Austrijska izborna kampanja – demokratija ili prljava igra | Ekonomist

Austrijska izborna kampanja – demokratija ili prljava igra

Oko 6,5 miliona građana Austrije sa pravom glasa odlučiće u nedjelju ko će voditi tu centralnoevropsku državu u naredne četiri godine. Kampanja koja traje već 130 dana bila je skupa, oštra ali kako većina političara i austrijskih građana smatra, najprljavija, od kraja Drugog svjetskog rata. Brojni skandali, afere, uvrede na ličnom i privatnom nivou ali i iznošenje “prljavog veša” obilježili su kampanju u kojoj političari nisu štedjeli jedni druge. Na krilima velikih skandala jednih, drugi su profitirali. Ono što je za Austriju siptomatično jeste to da je kultura dijaloga i obraćanja u politici bila jedna od rijetko umjerenih u Evropi, pa čak i kada su izborne kampanje u pitanju. Ali, da se to u Austriji drastično promijenilo, pokazuje ova izborna trka.

Za čuđenje, ali istinito, politički rat najprije je izbio, ali se najžešće i dalje vodi, između onih koji su do sad vodili vladu u Beču, kancelara i lidera Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijana Kerna i lidera Narodne partije Austrije (OVP) i ministra inostranih poslova i vicekancelara Sebastijana Kurca. Od samog starta kampanje, povela se polemika oko toga ko će od partijskih lidera koristiti godišnji odmor, jer gle čuda, onaj koji ga ne koristi izgleda više misli na svoje birače i cijelu austrijsku naciju. No, to su nepisana pravila igre, budući da je u kampanji skoro pa sve dozvoljeno, u cilju ostvarenja boljeg političkog skora na izborima.

Lider OVP, Sebastijan Kurc je najavio da godišnji odmor neće koristiti u potpunosti, pa je odmah započeo svoju turneju po austrijskim gradovima. I dok je Kurc razgovarao sa građanima i obilazio gradove i sela, zadesila ga je afera “Zilberštajn.” Ime je dobila, po čemu drugom, nego po svom nosiocu i glavnom akteru, Talu Zilberštajnu, izraelskom specijalisti za “prljave kampanje”, koji je bio savjetnik i u kabinetima više izraelskih premijera, pa i aktuelnog Benjamina Natenjahua. Socijaldemokrate kancelara Kristijana Kerna, mislili su da će angažovanjem izraelskog specijaliste biti u izuzetnoj prednosti i da će im baš on pomoći da imaju prednost nad svim političkim takmacima koji se bore za vladavinu u Beču. Ali, takva odluka vratiće se Kernovoj stranci kao bumerang i zbog nje će gorko zažaliti. Zilberštajn, za kojeg mnogi tvrde da je ime izgradio radeći najprljavije izborne kampanje u svijetu, nije oklijevao da na njemu svojstven način napadne Sebastijana Kurca, koalicionog partnera Kerna. To je i razlog jer Kern zapravo u Kurcu vidi najveću prijetnju u gubitku kanclearske fotelje, jer popularnost mladog šefa austrijske diplomatije iz dana u dan raste.

Svoje izborne trikove, Izraelac Zilberštajn je upotrijebio na taj način što je pravio lažirane Fejsbuk naloge,  sa rasističkim i antisemitskim sadržajima. Oni su trebali da “pomognu” da Sebastijan Kurc bude nokautiran. Dešavanja kasnije dovešče do toga da će Kurc usljed namještene, prljave afere zapravo profitirati. Zilberštajn kasnije biva uhapšen u Izraelu zbog sumnje za pranje novca, pronevjeru i ometanje pravosuđa. Austrijske Socijaldemokrate okončale su tada sa njim saradnju, ali bilo je prekasno da odvrate bumerang i posle kategoričnih tvrdnji da oni takve afere nisu namještali, te da je sve izrežirano u kuhinji Austrijske narodne partije.

– Formirana je posebna radna grupa koja će istražiti aferu oko prljave kampanje protiv političkih protivnika koja je navodno finansirana novcem socijaldemokrata. Bila je greška što je angažovan Tal Zilberštajn kao savjetnik za predizbornu kampanju. Povjerenje je zloupotrijebljeno – poručio je lider Socijaldemokrata Kristijan Kern, ali to nije ubijedilo Austrijance da ne vjeruju da je upravo njegova partija namjestila aferu austrijskim narodnjacima, koja je poljuljala i dovela u pitanje povjerenje između partnera u vladi, koje je skoro pa uništeno.

Korak dalje je pređen kada je Džordž Soroš označen kao jedna od centralnih figura u finansiranju kampanje Sebastijana Kurca. Ali, tu se vođenje skandalozne predizborne trke nije zaustavilo. Kampanja se od početka vodi u svjetlu jake medijske bitke, pa je i televizijski duel, koji je organizovan u završnici između partijskih lidera bio obojen teškim riječima i uvredama. I sam kancelar Kern je tada priznao kako je predizborni sukob dostigao one dimenzije koje više nisu prihvatljive za publiku.

Sa druge strane političkog stola, Sebastijan Kurc, lider OVP, koji je isticao i svoju politiku prema migrantima u toku kampanje, prkosio je svim brutalnim napadima sprovedenim od strane više protivnika. Sve to mu je u austrijskom biračkom tijelu zapravo uvećalo šanse da postane novi kancelar. Da to želi, nije ni krio u svojim brojnim obraćanjima.

– Želim da postanem kancelar. Kao demokrata sam mišljenja da najprije treba da odluče birači prije nego što krenu spekulacije. Ukoliko budem izabran onda ću pokušati da primijenim maksimalno naše predloge i zamisli, a kako, to će se pokazati u pregovorima – poručuje Sebastijan Kurc uz napomenu da namjerava sprovesti finansiranje poreskog rastrećenja i kroz rigidniju politiku migracije i prema azilantima.

Žestoki obračun glavnih rivala donio je povećanje izgleda za ostvarenje dobrog rezultata populističkoj Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) Hajnca Kristijna Štrahea, sa kojim sam Kurc nije iskuljučio mogućnost saradnje.

Austrijska kampanja dovela je do toga da se stručna i laička tamošnja, ali i evropska javnost zapita dokle se u kampanji može ići i postoji li uopšte granica, iako svi smatraju da negdje treba postojati. Moguće da je ova kampanja zapravo bila i test za austrijsku demokratiju, jer vraćanje u predizborne igre kakve nisu viđene u posljednjih 70 godina i nisu za pohvalu. Posebno nisu za pohvalu ako se zna da je Austrija dugogodišnja članica EU i jedan od često uzimanih primjera demokratskog ponašanja i umjerenosti u evropskoj porodici.

Nije li u prljavim igrama namještaljki i pakovanja afera pređena ona granica koja postoji između demokratije i nepristojnog ili čak nemoralnog političkog ponašanja, jedno je od pitanja koje muči austrijske građane koji na društvenim mrežama vode debate o tome ko je kome smještao i ko je prešao granicu. Za sada, ankete i istraživanja koja se tiče izbornog trijumfa stoje na strani Sebastijana Kurca. Druga strana anketa i istraživanja, a koje se tiču pravljenja političkih smicalica i „urušavanja“ protivnika, idu u „korist“ Kristijana Kerna i njegovih Socijaldemokrata. Ekvivalentno tome, austrijskom kancelaru se ne predviđa baš tako sjajan rezultat na nedjeljnim izborima. Austrijski izbori će nakon održavanja biti pokazatelj ali i primjer brojnim političarima dokle smiju ići u svom naumu da zadrže ili osvoje vlast. Još je važnije, ovi izbori će biti test za demokratiju i austrijsku i evropsku, jer demokratija prljavštinu, prije svega političku, može da trpi do određenog momenta. Ali i demokratija ima svoju granicu, onaj crveni karton, kojim zbog nedoličnog ponašanja i nefer igre izbacuje igrače iz političkog stadiona.

Komentariši

Top