Austrija zaposlila previše stranaca

Austrija zaposlila previše stranaca

Austrijski institut za istraživanje ekonomije (Wifo) ocijenio je da je u porastu broj zaposlenih stranaca u odnosu na prvobitne prognoze. Prema njihovoj procjeni, 764.000 pridošlica biće u Austriji aktivno do 2020. godine.

Kako se navodi, situacija na tržištu rada će “dugoročno ostati napeta”.

Pored umjerenog privrednog rasta, rastuća ponuda radne snage će doprinijeti daljem porastu osoba koje traže posao, te će dostići cifru od 9,9 procenata u 2017. godini.

Smanjenje stope nezaposlenosti, prema prognozama Instituta, može se očekivati tek 2019. godine, a taj razvoj, kako se ističe, zavisi prvenstveno od teme izbjeglica.

Zbog neprekidnog priliva, ekonomski eksperti polaze od toga da će broj stranih zaposlenih osoba do 2020. godine od ovogodišnjih 615.000 dostići cifru od 764.000.

Izgledi da će stopa nezaposlenosti 2019. biti smanjena baziraju se na očekivanjima da će broj pridošlica 2017. godine dostići vrhunac.

Svakako će, naglašava Wifo, i pored veće nezaposlenosti rasti i broj zaposlenih i to jedan procenat godišnje do 2020. godne.

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top