Austrija: Ukidanja garancija za štedne uloge

 

Beč — Austrijska vlada priprema zakon kojim će biti ukinute državne garancije za štedne uloge, prenose danas bečki mediji.

Prema najavama namjera je potpuno povlačenje garancije na štedne uloge građana, koje će Austrija prepustiti austrijskim bankama. Država je do sada bila garant za štedne uloge do određene visine, ali to namjerava da promijeni. Kada taj predlog zakona prođe, štedni ulozi će postati neosigurani, što se države tiče.

Međutim na osnovu direktive EU u Austriji je na snazi zakon koji predviđa da su štedni ulozi osigurani do visine od 100.000 eura, po osobi i banci. Do svote od 50.000 štednja je osigurana preko međubankarskog fonda, dok je ostatak do 100.000, do sada je garantovala država.

Vlada trenutno, kako tvrde mediji, radi na novom zakonu, koji bi trebalo da stupi na snagu u julu, a koji prepušta osiguranje štednih uloga bankama.

Ta najava zabrinula je organizacije koje se bave zaštitom potrošača, koji strahuju za sigurnost štednih uloga.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top