Austrija protiv putarina za strance u Njemačkoj | Ekonomist

Austrija protiv putarina za strance u Njemačkoj

Nakon što je njemački Bundesrat usvojio zakon o uvođenju putarina za strance, Austrija je započela kampanju protiv te odluke.

Austrija zahtijeva od EU analizu usklađenosti zakona sa principima Unije. Ministar saobraćaja Austrije Alojz Štefer uputio je protestno pismo Briselu i zahtijeva od Evropske komisije podnošenje tužbe protiv Njemačke.

“Njemačka putarina je u suprotnosti sa osnovnim principima Evropske komisije, zbog toga bi Brisel trebalo da bude aktivan i podnese tužbu”, naglasio je Steger dodajući da će Austrija iskoristiti sva moguća pravna sredstva protiv “putarine za strance”.

U pismu evropskoj komesarki za saobraćaj Violeti Bulc Šteger traži da Brisel što prije pokrene postupak analize usklađenosti putarine sa principima EU.

Svoj zahtijev Šteger je obrazložio atestom eksperta za evropsko pravo Valtera Obveksera sa Univerziteta u Insbruku, koji je došao do zaključka da njemačka putarina krši zakone EU. Ukoliko u naredna tri mjeseca ništa ne bude preduzeto od strane EU, kako je najavio Šteger, Austrija namjerava sama da podnese tužbu.

Pošto putarina stupa na snagu od početka iduće godine, Šteger savjetuje građanima da čuvaju račune od plaćene putarine, jer ako tužba bude uspješna Njemačka mora vratiti plaćene svote.

Godišnje 1,8 miliona Austrijanaca najmanje jednom putuju u Njemačku i oni će od iduće godine morati da plaćaju putarinu, koja se vozačima nastanjenim u Njemačkoj, kako nalaže novi zakon, vraća kroz porez na automobile.

Da bi zakon o putarini stupio na snagu potrebno je još samo da ga potpiše predsjednik Njemačke Joahim Gauk, kao i da bude objavljen u Službenom glasniku.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top