Austrija protiv nuklearne elektrane | Ekonomist

Austrija protiv nuklearne elektrane

Beč — Austrijski kancelar Verner Fajman smatra da je energetska unija alternativa nuklearnoj energiji za susjedne Sloveniju i Hrvatsku.

Fajman se, tokom četvrtog trilateralnog susreta sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Mirom Cerarom i Zoranom Milanovićem, uz učešće potpredjsednika Evropske komisije Maroša Šefkovića, u Šladmingu, ponovio je svoje oštro protivljenje nuklearnoj energiji.

Upitan za nuklearnu elektranu Krško, Fajman je kritikovao da nuklearna energija nije održiva, ali je istovremeno priznao da je potrebno Sloveniji ponuditi alternativu. To će, kako je dodao, EU učiniti u obliku energetske unije i uz zajednička istraživanja i razvoj. “Što bude bolja energetska unija, to će biti uvjerljivija alternativa”, uvjeren je Fajman.

Šefković je istakao da zemlje članice EU moraju da sarađuju po pitanju energetike i naglasio da energetska unija ne smije biti projekat institucija EU, već da iza toga moraju stati građani. Zbog toga, najavio je, građanima EU što prije treba objasniti šta je energetska unija. “Cilj je da se energija stavi na raspolaganje bezbjedno i povoljnije, da se smanje troškovi proizvodnje i da se pametnim mrežama pokriju energetske potrebe. Građani treba da imaju mogućnost da izaberu koju energiju po kojoj cijeni žele”, objasnio je on.

Hrvatski premijer je podvukao značaj planiranog terminala za tečni gas na Krku. “Moramo istražiti šta tu imamo na resursima iako je to zbog ekologije škakljiva tema”, poručio je Milanović, dodajući da Hrvatska trenutno pokriva 20 odsto svoje energetske potrebe iz obnovljivih izvora. On je istakao da je potrebno da se taj udio poveća, ali trenutno nema alternative nuklearnoj energiji. “Bilo bi super, ali život je realniji”, poručio je Milanović.

Premijer Cerar smatra da je proizvodnja struje iz obnovljivih izvora na pravom putu i izrazio želju za većom integracijom u EU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top