Australijski gradovi na periferiji pred recesijom | Ekonomist

Australijski gradovi na periferiji pred recesijom

U rudarskim gradovima Australije mnogi restorani i prodavnice su zatvoreni, a cijene nekretnina su pale.

Donedavno je australijska ekonomija važila za čudo. To se promijenilo. Pad cijena sirovina teško je pogodio ekonomiju. Na udaru su se našli gradovi poput Singletona.

Restorani i prodavnice su zatvoreni, cijene nekretnina su pale…Trgovac automobilima Fred Verbakel i dalje posluje, ali prodaja mu je pala za 30 posto. Morao je da otpušta radnike. “Moramo stegnuti kaiš. Prije 4-5 godina zapošljavali smo od 40 do 50 ljudi. Sada se taj broj kreće od 25 do 30”, kaže on.

Ekonomija Singletona zasnovana je na rudarskoj industriji, cijena uglja prije četiri godine bila je dvostruko veća. “Hunter Valley je rudarska regija sjeverno od Sidneyja. Prije samo nekoliko godina, ovaj kraj je doživio procvat. Situacija je sada drukčija. Postojeći rudnici smanjuju proizvodnju, a odgođeno je otvaranje novih. Hiljadama ljudi smanjene su plate, a neki su ostali bez posla”, izvještava Andrew Thomas, reporter Al Jazeere.

Australija najviše izvozi željeznu rudu i ugalj. Cijena željezne rude, od koje se pravi čelik, pala je četverostruko, a manja je i vrijednost ostalih sirovina.

Do ove godine, Robert Pigott je radio u rudnicima bakra, gdje je popravljao mašine. Otkaz je dobio SMS-om. “Porodica mi je u šoku. Ovo je veliki udar. Živimo od jedne plate. Morao sam sve ispočetka. Popunjavao sam aplikacije i tražio posao. Nije jednostavno”, kaže Robert.

Većina ekonomija ne misli da je Australija na rubu ekonomskog kolapsa. Ali, ako kriza nastavi da utiče na cijene nekretnina, koje su u velikim gradovima zasad bile stabilne, Australija bi mogla da bude u velikom problemu. Veliki dio bogatstva ove države vezan je za vrijednost nekretnina. “Ako cijene kuća počnu da padaju, ako cijene roba nastave da padaju, Australija bi se mogla naći u pravom problemu. Ne bih da predviđam recesiju, ali rizici od recesije povećavaju se s padom cijena nekretnine”, ističe Stephen Kaukoulas, ekonomista.

Nekadašnje “čudo” više ne izgleda tako dobro, tako obećavajuće.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top