Australijske banke žele da uđu u iPhone, Apple se žestoko protivi | Ekonomist

Australijske banke žele da uđu u iPhone, Apple se žestoko protivi

Četiri velike finansijske firme u Australiji u julu su predale žalbu državnoj Komisiji za konkurenciju i potrošače (ACCC) u vezi s Appleovim sistemom plaćanja.

Banke Bendigo and Adelaide, Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank i Westpac protive se Appleovoj politici zabrane ulaska bankarskih aplikacija u uređaje poput iPhonea. Američka kompanija to radi u korist vlastite aplikacije za plaćanje – Apple Pay.

Odbijanje Applea da pruži prostor drugim aplikacijama svrstava ga u posebno mjesto pored svih drugih proizvođača hardvera“, stoji u obrazloženju banaka.

Apple se u Australiji brani argumentima kako bi dopuštanjem ulaska drugih bankarskih aplikacijama u iPhone bila narušena sigurnost korisnika. Apple je od ACCC-a zatražio da odbije žalbu četiri velike banke.

Apple Pay osigurava plaćanje svojih korisnika putem tokena. Umjesto da vlasnik iPhonea dijeli informacije o kreditnoj kartici koristeći klasičnu transakciju, aplikacija kreira jedinstven zamjenski token koji se dijeli u trenutku kupovine.

Apple je banke nazvao “kartelima” zbog činjenice da njihov udio u australijskim kreditima i depozitima već iznosi od 66 do 70 posto. S druge strane, banke smatraju da Apple posluje nepravedno i da ima poseban tretman.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top