Australija zakonom zabranjuje piratske stranice | Ekonomist

Australija zakonom zabranjuje piratske stranice

Australijske vlasti su još krajem prošle godine najavile da bi mogle da zatraže od davaoca internet usluga u toj zemlji da potpuno blokiraju pristup svim web stranicama koje ilegalno distribuiraju sadržaj zaštićen autorskim pravima ili torrente kojima se do takvog sadržaja dolazi. Rečeno – učinjeno. Kao rezultat tužbe koju su zbog kršenja autorskih prava podigli kablovska televizija Foxtel i medijska kompanija Village Roadshow, sud je presudio da je blokiranje piratskih stranica sasvim opravdano.

Ovih dana je istu presudu potvrdio i viši Federalni sud, pa će ona u narednih 15 dana stupiti na snagu. Kroz najviše dvije nedjelje, dakle, australijski ISP-ovi će morati da blokiraju ukupno 59 stranica i 127 domena koji služe za distribuciju piratskih filmova, serija i muzike – kao što su EZTV, Limetorrents, MegaShare i slične.

Graham Burke, predsjednik organizacije za zaštitu autorskih prava Creative Content Australia, kaže: “Ovo je istorijski trenutak za Australiju jer će blokirati 95% kriminalnog saobraćaja na internetu. Biće teže i mnogo riskantnije piratizovati sadržaje”.

Njegova organizacija je dodatno upozorila pirate koji bi mogli nastaviti sa ilegalnim preuzimanjem sadržaja da će protiv svakog od njih podići tužbu na sudu i zahtijevati odštetu. “To je krađa koja šteti svakome ko stvara kvalitetan kreativni sadržaj”, rekao je Burke, inače i potpredjsednik kompanije Village Roadshow, koja je i pokrenula cijelu ovu hajku na pirate.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top