Australija već 25 godina bez recesije | Ekonomist

Australija već 25 godina bez recesije

Australijska ekonomija u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju snažno je porasla, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnje razdoblje bez recesije.

To je približava rušenju rekorda Holandije kada je u pitanju neprekidni ekonomski rast u modernom razdoblju. Holandski rekord je postavljen između 1982. i 2008. godine, a Australiji nedostaje još samo jedno tromjesečje rasta kako bi ga dostigla.

Australijska ekonomija pala je u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, no iznenađujući oporavak u četvrtom tromjesečju vratio je godišnje pokazatelje na stopu rasta od 2,4 posto. Taj oporavak se uveliko može zahvaliti snažnom izvozu i rastu lične potrošnje.

Australija nije bila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna tromjesečja s negativnim stopama rasta, od juna 1991. godine.

“Izgledi za ovu godinu su prilično pozitivni”, izjavio je analitičar iz investicione kuće AMP Capital Shane Oliver. “Vidimo porast u obujmu izvoza, kao i veliki skok u cijenama ključnih sirovina”, kaže Oliver.

Rast BDP-a vjerovatno bi se trebao vratiti na stopu od 2,5, možda i 3 posto tokom ove godine. Australijska centralna banka stopu rasta za 2017. procjenjuje na oko 3 posto, zahvaljujući oporavku cijena sirovina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top