Australija najskuplja za trgovinu | Ekonomist

Australija najskuplja za trgovinu

 

Ekonomski problemi koji pogađaju mnoge zemlje svijeta poskupljuju životne izdatke, ali ipak ima država u kojima možete i višestruko ućariti.

Meka jeftinoće ostaje Indija, dok je Australija potvrdila mjesto najskuplje zemlje planete.

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja koje sprovodi “Dojče bank”, u odnosu na prošlu godinu kupovina u Evropi i Japanu je jeftinija.

Kada se uporedi cijena pojedinih proizvoda, najjeftinija zemlja u kojoj možete kupiti Ajfon 6 je SAD (650 dolara), dok taj smart telefon košta dvaput više u Brazilu – 1.254 dolara. U SAD-u se može kupiti i najjeftiniji par Levis farmerica.

Adidasove patike Super Star 2 najjeftinije su u Brazilu (49,5 dolara), Japanu (62,5 dolara), Južnoj Africi (68,9 dolara) i Meksiku (72,1 dolara).

Najjeftinije šišanje za muškarce može se dobiti u Indiji; za 2,4 dolara u Delhiju i za 3,7 dolara u Mumbaiju. S druge strane, najskuplje šišanje za muškarce je u Švajcarskoj (u Cirih 49,8 dolara).

Automobili su najskuplji u Singapuru. Na primer, Folksvagen “golf” u Singapuru košta 112.818 dolara, dok se isti automobil u Mumbaju može kupiti za 11.345 i za 14.092 dolara u Moskvi.

Koka-kola od dva litra najskuplja je u Sidneju (3,36 dolara) i Cirihu (2,93 dolara), a najjeftinija u Mumbaju (1,04 dolara) i Kuala Lumpuru (1,05 dolara).

Za kriglu piva najviše se mora izdvojiti u Parizu (7,6 dolara), Singapuru (7,28 dolara), Njujorku (7 dolara) i Velington (6,77 dolara), dok se na drugoj strani ljestvice s najmanjim cijenama za ovo omiljeno alkoholno piće mogu pohvaliti Johanesburg (1,82 dolara), Manila (1,92 dolara) i Rio de Žaneiro (2,62 dolara).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top