Atlas grupa: Stečaj u Atlas banci bio bi poguban | Ekonomist

Atlas grupa: Stečaj u Atlas banci bio bi poguban

Atlas grupa, u saopštenju za medije, upozorava CBCG da, kako navode, svojim neobjašnjivim i nezakonitim odlukama može da izazove pogubne posljedice po Atlas banku, ali i po finansijski i bankarski sistem Crne Gore.

Javnosti se obraćaju povodom, kako navode, nagovještaja da Centralna banka Crne Gore planira da uvede stečaj u Atlas banci.

Kažu da Atlas banka nije imala gubitke, da nikada nije bila u situaciji da ne isplaćuje svoja dugovanja, da je raspolagala sa značajnim likvidnim sredstvima na računima.

– Eventualni stečaj u Atlas banci imao bi dalekosežne posljedice za bankarski sistem i javne finansije Crne Gore. Pored već u javnosti pomenutih 115 miliona eura koje država mora da isplati kao garantne depozite, ona će ostati i bez značajnih direktnih i indirektnih poreskih prihoda, a da ne govorimo o šteti po bankarski sistem i ugled crnogorskih banaka u inostranstvu, njegovu sigurnost i pouzdanost – poručuju iz Atlas grupe.

U slučaju stečaja, kako navode, više od 500 porodica ostaće bez prihoda.

– Posebnu težinu ima ponašanje CBCG i pravosudnih organa koji uporno ćute na sva činjenja ove grupe ljudi, što će svakako biti ozbiljna tema u pristupnim pregovorima sa EU. CBCG svjesno rizikuje štetu koju budžet i poreski obveznici mogu pretrpjeti od tužbi koje Atlas grupa namjerava da pokrene u inostranstvu po više osnova, sa značajnim odštetnim zahtjevima – poručuju iz Atlas grupe i dodaju da će tužbe će podrazumijevati arbitražne postupke, kao i postupke pred međunarodnim sudovima.

Podsjećaju da su podnijete su četiri tužbe Upravnom i Privrednom sudu, od kojih, kako dodaju, niti po jednoj ništa nije urađeno.

– Postoji jasna zakonska odrednica, npr. za slučaj IBM banke, da Upravni sud mora donijeti rješenje u roku od 30 dana. U slučaju Meljine kompleksa tri puta je otvaran stečaj bez osnova da bi svaki put Apelacioni sud poništio odluke Privrednog suda – poručuju iz Atlas grupe.

Evenutalna odluka o stečaju Atlas banke, kako poručuju iz Atlas grupe, izazvala bi haos u bankarskom sistemu Crne Gore, prije svega u pogledu značajnog povlačenja stranih klijenata.

– Pozivamo pravosudne organe Crne Gore da počnu da se pridržavaju zakona i prestanu da nanose štetu Atlas Grupi, ali i svim građanim Crne Gore, iz razloga što ovakvo njihovo nečinjenje može prouzrokovati višemilionske štete za Crnu Goru i poreske obveznike. Vjerujemo da će svi koji učestvuju u ovim postupcima odgovarati za kriminalna dijela koja čine – zaključuje se u saopštenju Atlas grupe.

Atlas grupa kaže da su se više puta obraćali CBCG i ponudili konkretna rješenja situacije, nastale zbog uvođenja privremene uprave u banci od strane CBCG.

– Sa velikim žaljenjem konstatujemo da CBCG, ne da nije razmotrila, nego nije našla ni za shodno da odgovori na naše predloge, što je stvar elementarne korektnosti i poslovne kulture. Podsjećamo sve da akcionari, prama Zakonu o bankama, imaju i dalje sva prava koja su prethodno imali, pa je potpuno neshvatljivo da CBCG kao privremeni menedžer i upravitelj banke ne želi da komunicira sa vlasnicima banke, iako ima zakonsku obavezu da to čini – poručuju iz Atlas grupe.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top