Atinska berza bilježi rekordan pad | Ekonomist

Atinska berza bilježi rekordan pad

Nakon pet sedmica pauze, Atinska berza prvog dana trgovanja izgubila je 16 posto vrijednosti.

Atinska berza je prvi dan trgovanja, nakon pet sedmicaa obustave rada, neslužbeno završila s rekordnim gubitkom od 16,2 posto.

Dionice banaka pale su za 30 posto, dostižući dnevni berzanski limit nepostojanosti, i okupivši samo prodavce bez ijednog kupca, prenijela je agencija Reuters.

Kako prenosi francuska agencija AFP, opšti indeks zaustavio se na 668,06 bodova, a najveće posljedice trpe nacionalne banke i vodeće kompanije.

Najgori pokazatelj na berzi prethodno je zabilježen 1987. godine, kada je indeks pao za 15,03 postotaka.

Obnavljanje trgovanja na Atinskoj burzi, koja je zatvorena 26. juna, bilo je praćeno ograničenjima za investitore u Grčkoj, prenosi Srna.

Grčka je u ponedjeljak preduzela nove korake u smjeru ublažavanja krize otvaranjem berze dionica, ali sam početak trgovanja obilježio je oštar pad glavnog berzanskog indeksa.

Glavni indeks Atinske berze na početku trgovanja je potonuo gotovo 23 posto. Među najvećim pojedinačnim gubitnicama bila je dionica najveće grčke komercijalne banke National Bank of Greece, s padom cijene dionice od 30 posto, što je inače dnevni limit. Indeks bankovnog sektora u cjelini bio je na gubitku u visini dnevnog limita.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top