Atina poslala Skoplju nacrt sporazuma za rješenje imena | Ekonomist

Atina poslala Skoplju nacrt sporazuma za rješenje imena

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas poslao je u Skoplje nacrt prijedloga za rješenje spora oko imena Makedonije, prenijeli su danas makedonski mediji. Kocijas je za grčku državnu televiziju ERT rekao da je prije nekoliko dana makedonskoj strani poslao tekst grčkih prijedloga za otvorene probleme koje ta zemlja ima sa BJR Makedonijom i za buduću saradnju dvije susjedne zemlje.

– Tekst koji sadrži grčke prijedloge i agendu za buduću saradnju poslat je u Skoplje – rekao je Kocijas i ocijenio da će taj prijedlog donijeti koristi objema stranama.

Šef grčke diplomatije bi, prema najavama koje još nijesu zvanično potvrđene, trebalo u Skoplje da dođe u četvrtak i petak. Makedonski premijer Zoran Zaev juče je ocijenio da je predstojeći dolazak Kocijasa mogućnost za približavanje rješenju dvoipodecenijskog problema koji Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije.

Prema pisanjima grčkih medija, grčki prijedlog sporazuma za rješenje spora sa Makedonijom na 20 strana ima 55 paragrafa sa svim otvorenim pitanjima. Kocijas je ranije najavio da taj predlog nije tipa “uzmi ili ostavi”, kao i da će makedonska strana moći da stavi primjedbe na njega.

 

Komentariši

Top