Atina danas iznosi strategiju za pregovore sa Briselom o dugu | Ekonomist

Atina danas iznosi strategiju za pregovore sa Briselom o dugu

Nova koaliciona Vlada Grčke, premijera Alexisa Tsiprasa, trebalo bi da danas, tokom svog prvog sastanka, objelodani strategiju za najavljene ponovne pregovare sa EU o ogromnom državnom dugu.

Novi ministar finansija, Yanis Varoufakis, oštar kritičar politike štednje, moraće da angažuje sve svoje snage da bi ubijedio Brisejl da prihvati da uopšte ponovo razgovara o dugu Grčke.

“Pregovori su skoro počeli, moraju se zasukati rukavi i mora se raditi”, rekao je Varoufakis novinarima u ponedjeljak uveče, poslije sastanka sa šefom Evrogrupe Jerenom Dijselblemom koji bi trebalo da se u petak u Atini sastane s premijerom.

Tačka sukoba Atine i Brisela je već utvrđena: EU je postavila Grčkoj kraj februara kao rok za određene reforme, da bi joj dala još sedam milijardi eura pomoći, a premijer Tsipras je već ukazao da mu ta vrsta ultimatuma nije po volji.

U utorak uveče, zvaničnik Centralne banke Njemačke, Joachim Nagel, upozorio je novu grčku vladu da ne zaustavlja program evropske pomoći. To bi imalo “fatalne posledice” po grčke banke, upozorio je on u izjavi njemačkom listu Handelsblatt od srijede.

“Grčke banke će izgubiti pristup novcu iz Centralne banke”, ukazao je Nagel i dodao da bi to bilo zabrinjavajuće opasno.

Evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove, Francuz Pierre Moscovici je isključio mogućnost da Evropska komisija novim grčkim vlastima da bilo kakvu “pauzu”, što je rekao za današnje izdanje dnevnika Le Parisien.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top