Asanž osuđen na 50 nedjelja zatvora

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž osuđen je danas u Velikoj Britaniji na 50 nedjelja zatvora zbog neodazivanja na sudski poziv 2012. godine.

Sudija je odredila gotovo maksimalnu kaznu zbog ozbiljnosti prekršaja. Ona je odbacila zahtjev da bude blaga pri izricanju presude zato što je Asanž skoro sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora.

Asanž je mirno stajao dok je presuda izricana. Njegove pristalice su sa galerije sudnice sudiji vikale “Sram vas bilo” dok su Asanža odvodili.

Osnivač VikiLiksa je u junu 2012. zatražio azil u ekvadorskoj ambasadi da bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je bio tražen zbog navoda o silovanju i seksualnom napadu.

Njegovi advokati su tvrdili da se on nije odazvao sudu, jer je bio “očajnik” koji se plašio izručenja SAD-u.

U posebnom postupku britanski sud treba da odluči da li će Asanž biti izručen Americi, gdje ga terete za odavanje državne tajne.

Američko pravosuđe Asanža tereti da je skovao zavjeru sa bivšom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening. Njih dvoje su navodno zajedno “skinuli” četiri povjerljive baze podataka.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top