Arhitekte traže obustavu "Beograda na vodi" | Ekonomist

Arhitekte traže obustavu “Beograda na vodi”

Akademija arhitekture Srbije upozorava vlasti da će biti “najdirektnije odgovorne za haos” koji bi u Beogradu mogao uskoro da nastane ukoliko se nastavi realizacija projekta “Beograd na vodi”.

To udruženje koje čini 40 članova, među kojima je 17 profesora Univerziteta, stvaraoci koji su poslednjih 60 godina planirali, projektovali i gradili u Beogradu, gradovima Srbije i širom svijeta, pozvalo je Vladu i gradske vlasti da “hitno” obustave taj projekat.

“Beograd na vodi je potpuni promašaj i nikakva naknadna upumpavanja navodnih korekcija ne mogu mu pomoći da zaživi načinom koji odgovara tehničkim zahtjevima i potencijalu prostora u koji bi neko da ga useli”, naveli su u saopštenju upućenom premijeru i ministrima, poslanicima i gradonačelniku Beograda i odbornicima Skupštine Grada i građanima Beograda i Srbije.

Udruženje je podsjetilo da Srbija ima 4.500 arhitekata i urbanista, od toga 2.500 samo u glavnom gradu, i dodalo da je “ponižavajuća činjenica da je jedna maketa kojoj se ne zna ni autor ni poreklo, postala glavna matrica dalje razrade prostornog plana, za najvrijedniji deo grada, umjesto urbanističkog plana”.

“Sam projekat i način njegovog sprovođenja obiluju nizom zakonskih prekršaja, a sve u interesu jedne navodno isplative ekonomske zamisli, u sadejstvu s privatnim investitorom – počev od zloupotrebe zakonskih odredbi o opcijama kada se i za šta izrađuje Prostorni plan područja posebne namjene (PPPPN), u koje se centralni prostor prijestonice Srbije nikako ne da podvesti”, ukazali su članovi Akademije (AAS).

U svim koracima tokom 2014. izigrani su, sukcesivno, “svi aspekti demokratije” u vezi s “ciljem koji je jedan čovjek promovisao”, navodi se i dodaje da su “izvršne vlasti Republike i Grada prinudile sve, i stručnjake-namještenike i beogradske odbornike, na strahovito opasne izmjene odredaba Generalnog urbanističkog plana”.

“Ružičasti PPPPN koji je donijet, zapravo legalizuje najveću divlju gradnju na svijetu. Plan je bio predmet fingiranog, farsičnog javnog uvida. Analiza plana i ogroman broj pristiglih ozbiljnih primedbi ukazali su da je njegova realizacija na ovom prostoru sasvim neodrživa, po svakom aspektu”, upozorila je AAS.

AAS je ukazala i na nejasnoću “ko je, kako i zašto prepustio inostranim partnerima da donose odluke koje se u Srbiji samo poslušnički razrađuju”.

Prekršen je Član 89. Ustava Srbije, koji govori o kulturnom nasleđu i opštem interesu naroda i države – navode članovi udruženja, “kao i niz zakona Srbije, niz međunarodnih povelja, konvencija, rezolucija, pravila i smjernica… Savjeta Evrope o pravu na grad, koje je Srbija potpisala i ratifikovala”.

Stručnjaci nekad veoma poštovanog Urbanističkog zavoda Beograda primorani su da po jednoj maketi, za dva mjeseca, urade “nakaradan, isfabrikovan, profesionalno apsolutno neprihvatljiv i nepopravljiv” plan i time prekrše sve etičke norme i profesionalne standarde.

To je “plan u kojem nema ni jednog kreativno zasnovanog urbanog prostora, niti jedne urbane ugodnosti koja bi mu privukla mase pješaka, građana, a kojima bi ovaj deo grada morao biti namijenjen”, dodaje AAS.

Do danas se u tumačenju ideja “Beograda na vodi” nije pojavio nijedan stručnjak vrhunskog kredibiliteta kao zastupnik te ideje, već sve rade anonimne ličnosti, obrađivači, po nalozima političkih struktura ili iz inostranstva, tvrdi ovo udruženje.

“Hoće li ikada Beogradu biti potrebni, sklepanim planom, predviđeni ogromni kvadrati i totalno neprimjereni brojevi spratova na toj lokaciji? Da li se zna kako riješiti problem saobraćaja kada inženjerska računica kaže da bi samo Savska ulica trebalo da se proširi na po šest traka za svaki smjer?”

“Da li se zna kako obezbijediti 25 miliona kubika vode dnevno, kako 100 megavata nove instalisane snage električne energije? Kako izgraditi 40.000 parking odnosno garažnih mjesta u ekstremno visokoj podzemnoj vodi? Da li se zna kako, iz saobraćajnog grotla, uredno odnijeti tri miliona kubnih metara iskopa?”, upitali su članovi AAS.

Ovu deklaraciju Akademija je jednoglasno usvojila na svojoj sjednici. AAS je reprezentativno udruženje arhitektonske struke, nezavisna naučno-umjetnička asocijacija stvaralaca, dobitnika najviših priznanja u oblasti arhitekture, urbanizma, istorije i teorije arhitekture.

Izvor: Beta, B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top