Argentina i MMF: Da li se istorija ponavlja? | Ekonomist

Argentina i MMF: Da li se istorija ponavlja?

Argentina i MMF postigli su dogovor o trogodišnjem stend-baj aranžmanu od 50 milijardi dolara s ciljem jačanja ekonomije i borbe protiv inflacije u toj zemlji.

Izvršni odbor MMF-a će u narednim danima razmatrati finansijsku situaciju u Argentini i potvrditi aranžman.

Ministar finansija Nikolas Duhovne rekao je da će sredstva biti dostupna nakon sastanka Izvršnog odbora te finansijske institucije 20. juna.

“Obratili smo se MMF-u kako bismo izbjegli krizu. Angažovani smo na izgradnji normalne države. To predstavlja podršku našem programu”, izjavio je ministar.

“Paket uključuje momentalno podizanje 30 odsto aranžmana, odnosno 15 milijardi dolara, a potom ćemo vidjeti”, rekao je Duhovne.

Kako je naveo, Argentina će morati da smanji budžetski deficit do 2020. i inflaciju ispod 17 odsto do 2019, a potom na devet odsto do 2021.

Argentina je potražila pomoć MMF-a zbog jedne od najviših stopa inflacije na svijetu.

Aranžman je dogovoren uprkos višenedjeljnim protestima argentinskih građana koji se protive aktivnostima MMF-a u zemlji.

Čak 75 odsto građana Argentine protivi se bilo kakvom aranžmanu sa tom finansijskom institucijom, koju mnogi u zemlji krive za ekonomsku krizu u Argentini 2001. godine, kada je svaki peti Argentinac ostao bez posla, milioni su pali u siromaštvo, a argentinska valuta pezos, koja je bila vezana za dolar, izgubila skoro 70 odsto vrijednosti.

Argentina se krajem marta ove godine suočila sa krizom povjerenja koja je prouzrokovala gubitak više od 10 milijardi dolara rezervi centralne banke i pad pezosa za skoro 20 odsto.

Iz tog razloga je latinoamerička država zatražila pomoć MMF kako bi pomogao zemlji da se uhvati u koštac sa rastućom inflacijom, visokim budžetskim deficitom i slabljenjem valute.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top