Arapi u strahu: Pokupiće nam sve pare - Ekonomist

Arapi u strahu: Pokupiće nam sve pare

Katar je planirao da uloži 200 milijardi dolara u infrastrukturu do 2030, koji je privukao inostrane investitore koji su se nadali velikom profitu.

Međutim, odlaganje projekata razvojnog plana, problemi sa ugovorima i birokratija doveli brojne izvođače radova u probleme, a njihovu zaradu učinil nezivesnom, piše Rojters.

Izgradnja projekta Šark krosing vrijednog 12 milijardi dolara, koji uključuje most i podvodni tunel u zalivu u Dohi, trebalo je da počne ove godine i da se završi do 2022. kada se u Kataru održava Svjetsko prvenstvo u fudbalu, ali će taj rok biti probijen jer katarska vlada mijenja prioritete.

Još neki od projekata su pauzirani kao što je više milijardi dolara vrijedno hemijsko postrojenje sjeverno od Dohe i Doha grand park, po uzoru na njujorški Central park.

Korupcionaški skandal u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) stavio je u fokus Katar i organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, na koju će otići od 10 od 200 milijardi dolara iz razvojnog programa.

Iako ogromno bogatstvo od proizvodnje prirodnog gasa omogućava Kataru da ulaže u infrastrukturu, on to čini uz stoge propise.

“Katar se plaši da će ga međunarodni konsultanti orobiti, da je ovo neka vrsta zlatne groznice i da će kompanije pokupiti sav novac kojeg budu mogle da se dokopaju”, navodi izvor iz katarskog građevinskog sektora.

“Građevinske kompanije i konsultanti finansiraju projekte za svoje klijente, ponekad se radi i o desetinama miliona dolara, što je neodrživo. Na kraju dobijete svoj novac, ali to ponekad traje godinama, a želite da budete isplaćeni na vrijeme. Oni (Katar) pokušavaju da vam smanje zaradu u raznim fazama projekta”, dodao je izvor.

Kompanije sa Bliskog istoka i lokalni zajednički poduhvati bolje prolaze u Kataru, jer se smatraju dugoročnim investitorima.

“Prednost dajemo onima koji dođu da rade sa nama, ne samo za jedan projekat nakon kojeg će otići”, navodi direktor katarske Agencije za javne radove, zadužene za Šark krosing i druge projekte, Džalal Sali, i dodaje da međunarodne građevinske firme mogu da konkurišu samo za projekte vrijedne iznad 200 miliona rijala (54,93 miliona dolara).

Mnoge kompanije se odlučuju za zajedničke poduhvate da bi ublažile udar na finansije, pri čemu lokalni partner zapošljava oko 90 odsto radne snage i dobija oko 60 odsto zarade, a međunarodna firma obezbeđuje skuplje i stručnije kadrove za više pozicije.

Izvor B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top