Arapi prvi uvoznici oružja u svijetu

Saudijska Arabija 2014. postala je prvi uvoznik oružja i vojne opreme u svijetu, po čemu je pretekla Indiju, dostigavši vrijednost od 6,44 milijarde dolara.

Razlog za to su sve veće napetosti na Bliskom istoku i u Pacifičkoj Aziji, tvrde stručnjaci vodeće kompanije za trgovinu oružjem u svijetu IHS Janes sa sjedištem u Londonu.

Tokom 2014. prodaja oružja “porasla je šestu godinu zaredom”, dostigavši vrijednost od 6,44 milijarde dolara, u odnosu na 5,6 milijardi u 2013, što je povećanje za 13,4 odsto, stoji u dokumentu IHS Janesa.

U izvještaju koje pokriva 65 zemalja stoji da je odnedavno najveći kupac oružja u svijetu Rijad s uvozom u iznosu od 6,5 milijardi dolara.

Saudijska Arabija 2013. bila je druga u svijetu po uvozu oružja i vojne opreme, a u 2014. s tog je mjesta zbacila Indiju (5,5 milijardi) i postala najznačajnije tržište za Sjedinjene Države.

“Saudijski uvoz oružja i vojne opreme povećan je za 54 odsto, a rašće za 52 odsto u 2015. te dosegnuti svotu od 9,8 milijardi dolara”, navodi se u izvještaju te se dodaje da je Bliski istok najveće regionalno tržište za prodaju oružja sa oko 110 milijarda dolara potencijalnog uvoza u predstojećoj deceniji.

Samo su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati 2014. uvezli vojnu opremu vrijednu oko 8,6 milijardi dolara, što je više od cijele zapadne Evrope.

Kada je posrijedi izvoz oružja i vojne opreme, u izvještaju stoji da je s prodajom od 23,7 milijarde dolara SAD najveći izvoznik i da na tu zemlju otpadaju dvije trećine svetskog izvoza oružja.

Na drugom mjestu je Rusija koja najviše oružja izvozi u Kinu, a ukupna prodaja oružja i vojne opreme te zemlje čini ukupno 10 milijarda dolara, što je za 9 odsto više nego u 2013.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top