Arapi odlučno: Nastavljamo uz jači tempo | Ekonomist

Arapi odlučno: Nastavljamo uz jači tempo

Ministar za naftu Saudijske Arabije Ali an-Naimi apelovao je na povećanje održivih investicija u nove proizvodne kapacitete naftne industrije.

Saudijski ministar smatra da su investicije neophodne uprkos sunovratu cijena “crnog zlata”.

On je izjavio da je globalna proizvodnja nafte umanjena za četiri miliona barela dnevno zbog pada vrijednosti, kao i da očekuje povećanje tražnje od milion barela dnevno, prenosi agencija Frans pres.

“Naftna industrija zahtijeva povećanje novih proizvodnih kapaciteta za pet miliona barela dnevno kako bi se nadoknadio prirodni gubitak proizvodnje i zadovoljio rast globalne tražnje”, rekao je al-Naimi na jednoj energetskoj konferenciji u Manami.

“Potrebne su velike investicije da zadovolje takve potrebe. Moramo nastaviti, i čak povećati tempo investicija u energetskom sektoru”, dodao je ministar.

Od sredine prošle godine, cijene nafte su pale za preko 50 odsto usled obimnih zaliha na globalnom tržištu, što je rezultiralo otkazivanjem niza vodećih investicionih projekata, navodi francuska agencija.

Analitičari su nedavno saopštili da će se prekomjerne zalihe verovatno zadržati i u narednoj godini.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top