Arapi očekuju daljnji pad cijene nafte, a ruska rublja i dalje slabi! | Ekonomist

Arapi očekuju daljnji pad cijene nafte, a ruska rublja i dalje slabi!

Prošle nedjelje na većini finansijskih tržišta došlo je do blage korekcije. Većina valuta je nadoknadila dio izgubljene vrijednosti u odnosu na američki dolar te se trenutno nalazi na približno istom nivou kao na početku mjeseca. Trenutni kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1,2435 što je približno 1,50% iznad nivoa s početka prošle nedjelje.

Britanska funta i japanski jen su takođe blago ojačali u odnosu na dolar, a akcije su po prvi put nakon dva mjeseca nekoliko dana za redom gubile na vrijednosti. Američki indeks SP500 je s rekordno visokog nivoa dosegnutog prošle nedjelje pao približno 3% dok je njemački DAX u istom periodu izgubio nešto više od 4% na vrijednosti. Jedina valuta na kojoj nije došlo do korekcije je ruska rublja koja i dalje bez prestanka gubi na vrijednosti. U posljednjoj nedjelji izgubila je dodatnih 9% na vrijednosti što znači da je u posljednja tri mjeseca u odnosu na euro oslabila 51%, a u odnosu na američki dolar čak 58%.

Cijena nafte je takođe čitavu prošlu nedjelju padala te trenutno iznosi 58,74 USD za barel WTI nafte i 63,30 USD za barel Brent nafte.

S druge strane, tržište plemenitih metala prolazi kroz fazu stabilnosti. Cijena zlata trenutno se nalazi na nivou s početka mjeseca i trenutno iznosi oko 1212 USD po unci. Cijena srebra je nekoliko procenata iznad nivoa s početka mjeseca i iznosi oko 16,88 USD po unci.

Za ovu nedjelju najavljeno je više važnih događaja koji bi mogli imati značajan uticaj na kretanja na finansijskim tržištima. Najvažniji među njima su sastanci i konferencije za štampu britanske, japanske i američke centralne banke na kojima će biti donesene odluke o visini kamatnih stopa i možda izneseni planovi za bližu budućnost.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja možemo očekivati na finansijskim tržištima u bližoj budućnosti?

S obzirom na to da na sastanku FED-a koji će se održati ove nedjelje vjerovatno neće doći do najave podizanja kamatnih stopa ranije nego je do sada najavljivano, može se očekivati nastavak korekcije kursa dolara. Moguće je da će američka valuta izgubiti još nekoliko procenata na vrijednosti u idućih mjesec ili dva, no dugoročno će vjerovatno nastaviti jačati. Većina najvećih banaka na svijetu očekuje pad kursa EUR/USD na 1,15 u roku od godinu do dvije.

Kad je u pitanju nafta, nakon golemog pada cijene u zadnjih nekoliko mjeseci, za očekivati je da će doći do barem privremene korekcije na gore od nekoliko procenata, no sudeći po komentarima ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je prije par dana izjavio da OPEC neće smanjivati proizvodnju čak i ako cijena padne na 40 USD po barelu, može se zaključiti da je vjerovatan nastavak pada cijene.

Analizu pripremio: MTrading

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top