Arapi ispali iz igre, Kina se okrenula Rusima | Ekonomist

Arapi ispali iz igre, Kina se okrenula Rusima

Izvoz ruske nafte u Kinu porastao je u januaru za 15 odsto, pošto su Kinezi u istom periodu kineski smanjili uvoz iz Saudijske Arabije.

Zvanični Peking je prošlog mjeseca kupio 3,36 miliona tona sirove nafte od Rusije, što je 15-procentno povećanje u odnosu na isti period lani, prenosi Raša tudej.

Januarski uvoz nafte iz Saudijske Arabije je smanjen na 4,23 miliona tona sa decembarskih 4,47 miliona tona, pokazuju podaci kineske carinske uprave.

Kina je, takođe, smanjila uvoz nafte iz Angole za 7,5 odsto (tri miliona tona) u odnosu na isti period lani, a iz Kazahstana za 15,7 odsto (354.000 tona).

U proteklim godinama, ruski proizvođači nafte su ostvarili zamajac na kineskom tržištu, a Rusija je, kako navodi RT, pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći izvoznik nafte u Kinu.

Od 2010. godine, Saudijska Arabija je povećala izvoz nafte u Kinu za oko 120.000 barela dnevno, dok je Rusija uspjela da poveća izvoz za 550.000 barela dnevno u istom periodu. Jedan od ključnih razloga za to je, kako ocjenjuju analitičari, spremnost Moskve da prihvati kineski juan kao sredstvo plaćanja.

Dvije zemlje, takođe, imaju program finansijske saradnje, uključujući trogodišnji sporazum o razmjeni rublje i juana, vrijedan preko 20 milijardi dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top