Arapi bi u februaru trebalo da preuzmu Duvanski | Ekonomist

Arapi bi u februaru trebalo da preuzmu Duvanski

Tenderska komisija usaglasila je u petak tekst ugovora sa kompanijom BMJ Industries FZ LLC, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je jedina dostavila ponudu za dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata (NDK).

Ugovor podrazumijeva da Arapi u februaru preuzmu upravljanje fabrikom, a do kraja marta zaposle najmanje 80 radnika.

“Tenderska komisija će u ponedjeljak, nakon sastanka, predlog ugovora proslijediti Savjetu za privatizaciju, Vladi i Skupštini Glavnog grada. Ako sve bude išlo po planu, od 1. februara bi investitor preuzeo upravljanje, a do tada će radnici biti na Zavodu za zapošljavanje. Do kraja marta bi trebalo i da bude završen remont mašina, a za to će vrijeme manji dio radnika biti angažovan na održavanju”, kazao je Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

On je podsjetio da je to šesti tender i posljednja šansa za DKP.

Vujović je objasnio da se radi o ugovoru o prenosu prava upravljanja na godinu, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. februara.

“Njime je predviđeno da 12 mjeseci na postojećoj lokaciji investitor održi proizvodnju sa svojim brendovima, sa minimum 80 zaposlenih na određeno vrijeme. Planirana je minimalna proizvodnja od 80 tona mjesečno. Tokom prve godine investitor treba da na Tuškom putu izgradi novu fabriku i preseli proizvodnju”, rekao je Vujović.

Nakon prve godine će se utvrditi ulog investitora, koji je definisan kroz ugovor o zajmu, a odnosi se na obrtna sredstva, repromaterijal, remont postojećih i nove mašine, kao i izgradnju fabrike.

Ulog glavnog grada ostaje nepromijenjen 2,2 miliona eura.

“Ulog države će se definisati na osnovu opreme i preseljenja na novu lokaciju. Kotlarnica, trafostanica i još neka oprema će biti rashodovana”, kazao je Vujović.

Investitor, kako je dodao, namjerava da na novoj lokaciji instalira uglavnom nove mašine i proizvodne linije da bi obezbijedio veću produktivnost.

“Biće zaposleno najmanje 55 radnika, što je obaveza iz ugovora. Očekujemo da se prve godine na novoj lokaciji zaposli još 20, a druge još toliko radnika”, rekao je Vujović i dodao da Arapi treba da ulože 20 miliona eura i da povećaju proizvodnju.

On je kazao da Arape ne zanimaju brendovi DKP-a, već da će proizvoditi svoje brendove za koje imaju tržište.

Arapi su, kako je naveo Vujović, zainteresovani i da razvijaju kooperantske odnose sa uzgajivačima duvana.

“Investitor je saopštio da namjerava da otkupi sav duvan koji bude proizveden ukoliko bude zadovoljavao kvalitetom. Vjerujem da ce Ministarstvo poljoprivrede naći interes da pospješi proizvodnju”, zaključio je Vujović.

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top