Appleu prijete dvije nove tužbe | Ekonomist

Appleu prijete dvije nove tužbe

Pošto što je porota saveznog suda u Teksasu utvrdila kako Apple mora isplatiti 533 miliona dolara odštete kompaniji Smartflash LLC zbog kršenja patentnih prava vezano za iTunese, ta je kompanija pokrenula još jednu tužbu.

Ovog puta je riječ o tužbi vezanoj za ista tri patenta, vezana za pristup i spremanje skinutih pjesama, videa i igara na iTunese, ali zbog korištenja na uređajima koji su izašli na tržište nakon originalne tužbe – iPhone 6 i 6 Plus te iPad Air 2. Prva tužba je podnesena u junu 2013., a druga tužba u četvrtak na istom sudu.

“Smartflash je podnio tužbu vezano za proizvode koji nisu obuhvaćeni prvom tužbom. Apple ne bi smio tvrditi kako nije znao ili razumio da je riječ o kršenju patentnih prava. Porota je već odbila te argumente.” – izjavio je Bred Koldvel, advokat tvrtke Smartflash LLC.

Niko iz Applea nije komentarisao situaciju. Nakon presude u utorak Apple je izjavio kako je ovakav ishod samo još jedan u nizu dokaza kako patentni sistem hitno treba reformisati, s ciljem ograničavanja mogućnosti da kompanije koje same ne proizvode određene proizvode pokreću sudske postupke zbog kršenja patentnih prava.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson je danas takođe pokrenuo tužbu protiv Applea. Tužba je podnesena američkoj Međunarodnoj trgovinskoj komisiji (ITC), a zahtijeva se zabrana proizvoda koji sadrže navodne Ericssonove patente nužne za 2G i 4G/LTE standarde.

 

Izvor:

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top