Apple vraća u SAD 215 milijardi dolara | Ekonomist

Apple vraća u SAD 215 milijardi dolara

Sledeće godine Apple će u Sjedinjene Američke Države vratiti najveći dio novca koji drži u inostranstvu, a već je pripremio nekoliko milijardi dolara za neplaćeni porez.

U razgovoru za irsku televiziju RTE izvršni direktor AppleaTim Kuk je otkrio da je kompanija pripremila novac za neplaćene poreze kada vrati u matičnu državu 215 milijardi dolara koje sada drži u inostranstvu.

U ovom trenutku predviđam da će se repatrijacija dogoditi sljedeće godine“, izjavio je Kuk.

Rojters podsjeća kako je Kuk ranije govorio da povratak tog ogromnog iznosa zavisi od novog stanara Bijjele kuće i poreske reforme koja će sniziti stopu poreza na dobit koja trenutno iznosi 35 posto.

Ipak, nastup na irskoj televiziji prvi čovjek najvrjednije kompanije na svijetu iskoristio je za poruku vladi u Dablinu od koje traži da zauzme čvrst stav prema odluci Brisela.

Važno je da vlada stane čvrsto iza žalbe jer buduće investicije stvarno zavise od nivoa sigurnosti investiranja“, naglasio je Kuk.

Podsjećanja radi, Irska je najavila žalbu na prošlonedjeljnu odluku Evropske komisije prema kojoj Apple duguje irskom budžetu 13 milijardi eura poreza.

Izvor: Bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top