Apple: Stariji iPhonei usporavaju zbog baterije | Ekonomist

Apple: Stariji iPhonei usporavaju zbog baterije

 Kada na tržište dođe novi model mobilnog telefona, korisnici često govore kako je njihov stari uređaj baš nekako u to vrijeme usporio – stvarajući time svojevrsnu teoriju zavjere o tome kako proizvođači, a naročito Apple, namjerno usporavaju uređaje starijih generacija.

Sve se to čini, naravno, kako bi kupci požurili u prodavnice po nove moblne telefone.

Na Redditu su se ovih dana pojavili podaci o tome da je u Appleovom iOS-u 11 pronađen kod koji upućuje na to da neki uređaji mogu namjerno usporiti rad – pa im se performanse na testovima smanjuju, rad na njima je otežan, i uopšte mobilni telefoni rade osjetno sporije.

Zašto je to tako, zapitali su se mnogi, pa se u raspravu uključio i Apple. U službenom saopštenju za TechCrunch su naveli kako je sve napisano o usporavanju nekih starijih modela iPhonea – tačno.

Naime, kažu iz Cupertina, njihov je cilj “pružiti najbolje korisničko iskustvo”. S obzirom na činjenicu da litijumske baterije s vremenom degradiraju, a u hladnijim uslovima imaju problema s isporučivanjem maksimalne snage, uređaji se nekada mogu neočekivano brzo ugasiti kako bi zaštitili komponente od ozbiljnijeg oštećenja.

Tu dolazimo do onog zanimljivog – Apple kaže da su prošle godine za modele 6, 6S i SE uveli opciju u iOS-u koja ponekad namjerno smanjuje performanse uređaja kako bi olakšala rad s problematičnom baterijom. Time se izbjegava i spomenuto iznenadno gašenje mobilnog telefona. Ista opcija ove je godine proširena i na iPhone 7 – pa bi to trebao biti osnovni razlog zašto neki korisnici imaju osjećaj da im mobilni telefoni “štekaju” čim se na tržištu pojavi novi model.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top