Apple pred istragom poreskih vlasti Novog Zelanda | Ekonomist

Apple pred istragom poreskih vlasti Novog Zelanda

Tehnološka kompanija Apple nalazi se pred istragom poreskih vlasti Novog Zelanda nakon objavljivanja izvještaja da porez u toj zemlji nije plaćala najmanje deset godina.

Apple je, kako navodi list New Zealand Herald, uprkos zaradi koja je brojala milijarde dolara, izbjegavao plaćanje poreza, prenio je BBC.

Novozelandski ogranak američke kompanije je, kako se navodi, 37 miliona novozelandskih dolara (oko 24 miliona eura) umjesto u toj zemlji platio u Australiji, gdje je registrovana krovna kompanija ovog tehnološkog giganta, pri čemu važi sporazum da se porezi plaćaju samo u jednoj od ovih dviju zemalja.

U Appleu navode da je sve rađeno u skladu sa zakonom, no novozelandski političari ipak optužuju kompaniju. Prema njihovim riječima Apple je subjekat koji na svijetu plati najviše poreza, naglašavajući da poštuju zakon svuda gdje posluju i na sve što zarade.

“Cijenimo i pošujemo ulogu poreza kao neophodnu i važnu u našem društvu”, saopšteno je u Appleu.

Pojedini poreski eksperti smatraju da je sporazum između Australije i Novog Zelanda neobičan, s obzirom na to da je je australijska stopa poreza za korporacije 30 odsto veća od novozelandske.

Lider novozelandske Zelene partije Džejms Šoa rekao je da je “veoma neobično” da Apple može da ne plaća porez u toj zemlji, dok je novozelandska ministarka finansija Džudit Kolins nedavno najavila pooštravanje poreskih zakona.

Kompanija Apple se nekoliko godina unazad suočava s pritiscima zbog prebacivanja profita u offshore zone, zbog čega se vode postupci u okviru Evropske unije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top