Apple potvrdio ranjivost | Ekonomist

Apple potvrdio ranjivost

Problem izloženosti mogućem sigurnosnom napadu se komplikuje i dalje. Nakon Intela, Google i drugih kompanija, podložnost svojih uređaja „Meltdown“ i „Spectre“ problemu potvrdila je i kompanija Apple.

Apple je čekao nekoliko dana duže od ostalih kompanija da potvrdi ono u šta su svi sumnjali, ali nema informacija o tome zašto je tako učinio: „Svi iOS i Mac uređaji izloženi su mogućem napadu, ali ne postoje naznake da je bilo šta loše urađeno do sada. S obzirom na to da zlonamjerno iskorišćavanje ovih propusta uglavnom zahtijeva instalaciju zaražene aplikacije na iOS ili Mac uređaju, predlažemo da aplikacije i programe instalirate isključivo sa i iz pouzdanih izvora, poput AppStore“.

Apple koristi AMD, ARM i Intel čipove u svojim uređajima i za sad je izdata zakrpa koja samo djelimično sprečava širenje uglavnom „Spectre“ problema, mada je na nekim uređajima otežano i širenje „Meltdown“-a, a ta zakrpa je uključena u poslednju verziju iOS (11.2), macOS (10.13.2) i tvOS (11.2) sistema.

Kompanija će izdati i zakrpu za Safari, na iOS i Mac sistemima, kako bi se otežalo širenje „Spectre“ napada, ali se ne navodi kada.

AMD je tokom 4. januara naveo da su njegovi čipovi, uz korekcije softvera, koje su za Windows već dostupne, bezbjedni.


 

Izvor: Mondo.rs

Komentariši

Top