Apple patentirao čitač otisaka prstiju za ugradnju ispod ekrana

Nakon što je Samsung službeno predstavio Galaxy Note 8, postalo je jasno da smještanje čitača otisaka prstiju ispod ekrana još uvijek predstavlja budućnost. Kako stvari stoje, isto vrijedi i za Apple, budući da sve glasine do sada upućuju da to ni njemu nije pošlo za rukom, barem kad je u pitanju iPhone koji treba biti predstavljen za nekoliko nedjelja.

Ali ipak, Apple nije gubio vrijeme, i ako je suditi po najnovijem patentu, čini se da ćemo sličnu stvar ugledati na iPhone-u koji dolazi sljedeće godine, piše Appleinsider. Naime, američki patentni zavod primio je Apple-ov zahtjev za patentiranje akustičnog čitača otisaka prstiju koji se može smjestiti ispod ekrana, dakle ne treba mu izravna fizička veza sa prstom. Transduktori smješteni ispod ekrana mogu slati piezoelektrične signale, koji vraćaju talase sa podacima o otisku prsta.

Ova tehnologija će sada očito biti patentirana od strane Apple-a, kojem će sigurno trebati još neko vrijeme da ju usavrši i pripremi za sljedeću generaciju svojih uređaja, bilo da se radi o iPhone-u, iPad-u ili nekom novom MacBook-u

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top