Apple ostvario najveći profit u industriji smartfona | Ekonomist

Apple ostvario najveći profit u industriji smartfona

Podaci agencije Strategy Analytics govore da nije veliko iznenađenje to što je Apple bio najuspješniji kada je u pitanju profit prošle godine.

Na njih otpada čak 80 posto profita u industriji smartfona i gotovo nevjerovatnih 54 milijarde dolara operativnog profita. Tim iz Kupertina je ostavio svega deset milijardi dolara za sve druge na stolu da podijele, a lavovski dio te cifre (odnosno 8,3 milijarde dolara) je uzeo Samsung Mobile. Naravno, bez povlačenja Galaxy Note7 telefona, ta cifra bi bila znatno veća.

Huawei je uzeo milijardu dolara od ostatka prihoda i ima 1,6 posto profita u industriji smartfona, dok su Oppo i Vivo uzeli po 1,5 odnosno 1,3 posto profita. LG, HTC, Sony, Moto i druge kompanije će nakon ovakvih rezultata pokušati da promene svoje strategije u oblasti mobilnih telefona ove godine. Kako nas i ove godine očekuje novi sjajni Apple iPhone 8 telefon, situacija se najverovatnije neće mnogo promeniti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top