Apple music osvaja tržište | Ekonomist

Apple music osvaja tržište

Dionica Applea nastaviće s rastom na krilima Apple Music usluge, a Pandora, Spotify i drugi servisi za slušanje muzike su već počeli da gube finansijsku bitku.

To je zaključak analitičara Saxo Banke pošto je Apple predstavio dugo očekivani muzički streaming servis kao konkurenciju već etabliranim igračima poput Pandore, Spotifya, YouTubea, Rhapsodya i drugih.

Bez obzira na komentare da Apple nije donio nikakvu inovaciju već je to samo dodatak na njihovu postojeću ponudu, dionica Pandore pala je za 4,3 posto tokom Appleovog predstavljanja slično kao i dionica RealNetworksa, internet streaming poslužitelja iz Seattlea.

Pandora i Spotify bez sumnje imaju prednost igrača koji su počeli s poslovanjem streaminga muzike, pa je tako primjera radi Spotify u maju izjavio da ima 40 miliona aktivnih korisnika od kojih je deset miliona na premium pretplati za 9,99 dolara mjesečno. Iz Pandore kažu da imaju 250 miliona registrovanih korisnika, od čega njih 3,3 miliona plaća 4,99 dolara mjesečno. Ali, najvažnija prednost Applea u odnosu na te streaming gigante je jednostavno milionski broj vlasnika Apple proizvoda, kao što je MacBook, iPhone ili iPad, pa je logično da će im Appleova streaming usluga postati osnovni izbor.

– Dugoročno treba zadržati Appleovu dionicu. Ostaje da se vidi kako će se kretati prodaja Apple Watcha, ali Apple Music platforma trebala bi da bude dodatna podrška rastu prihoda na duge staze. Prvi sljedeći poslovni rezultati objavljuju se krajem jula, a vjerujem da će se dionicom trgovati na oko 135 dolara – kaže za Saxo Banku Neil Flynn, manadžer u Alcuin Asset Managamentu i dodaje da je dionica Pandore već neko vrijeme u padu i trenutno se prodaje na oko 18 dolara s obzirom da su im i prihodi već dvije godine u padu.

Appleova nova usluga ujedno je značajno umanjila nade da će Spotify izaći na berzu.

– Da je Spotify mislio da ide s IPO-om, to bi već uradio i sada se to čini potpuno nevjerojatno s obzirom da je veliki suparnik Apple Music. Zapravo vjerujem da će velika tehnološka ‘riba’ u određenom trenutku kupiti Spotify, kompanija koja će biti dovoljno snažna da može da konkuriše finansijskoj snazi Applea – smatra Flynn.

Apple uređaji i iTunes za kupovinu muzike na tržištu su već godinama, a s predstavljanjem usluge Apple Music korisnici će zasigurno preuzeti i besplatnu probnu opciju od tri mjeseca što će sigurno smanjiti korištenje usluga na servisima Spotify i Pandora. Appleova taktika u sljedećih godinu dana vjerojatno će biti ciljanje vlasnika Apple proizvoda koji koriste Spotify i Pandoru, a korisnici će zatim odlučiti čiju će muzičku knjižnicu plaćati, zaključuju u danskoj investicionoj banci.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top