Apple kupuje zlato i izaziva haos? | Ekonomist

Apple kupuje zlato i izaziva haos?

Američki tehnološki gigant Apple spreman je da kupi trećinu svjetskog zlata za luksuzne Apple satove, navodi se u izvještajima.

Sudeći prema prognozi Wall Street Journala, Apple će mjesečno prodavati oko milion pametnih satova od 18-karatnog zlata, a to će imati veliki uticaj na tržište zlata, a samim tim i na svjetsku ekonomiju.

U svaki od ovih satova biće ugrađene dvije unce zlata (62,2 grama zlata). Procjenjuje se da će ovoj kompaniji trebati oko 746 tona zlata godišnje, što je oko 30 odsto svjetske godišnje proizvodnje.

Prema računici, Apple će za samo jedan model zlata potrošiti 30 milijardi dolara za godinu dana, a to će imati veliki uticaj na cijenu zlata, što može izazvati haos u svjetskoj ekonomiji.

Autori prognoze ističu da se procjena zasniva na predviđanjima koja nisu zvanični podaci. Međutim, ukoliko se prognoze WSJ ispostave kao tačne, Apple će preuzeti skoro polovinu svjetskog tržišta luksuznih satova.

 

Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top