Apple kupuje Samsungove OLED displeje, čime podiže cijenu "osmice" | Ekonomist

Apple kupuje Samsungove OLED displeje, čime podiže cijenu “osmice”

Kompanija Samsung Display, koja je dio korporacije Samsung Electronics, finalizovala je sporazum sa kompanijom Apple na osnovu kojeg će biti isporučeno 60 miliona OLED panela za dolazeći iPhone model.

Riječ je o drugom sporazumu južnokorejskog proizvođača i giganta iz Kupertina, nakon što je već dogovorena isporuka 100 miliona OLED panela koje proizvede Samsung Display.

OLED displej jedna je od komponenti zbog koje bi, prema tvrdnjama izvora bliskih proizvodnom procesu, novi iPhone mogao biti skuplji u odnosu na sve dosadašnje.

Na osnovu informacija koje je objavio MacOtakara, dolazeći model smartfona, najvjerovatnije iPhone 8, trebalo bi da bude jedini Appleov uređaj u ovoj godini koji će podržavati bežično punjenje, koje su mnogi očekivali i na “sedmici”, no dobro upućeni izvori ni tada nijesu širili takvu najavu.

Od Applea se ovog septembra očekuje da, kako to čini od 2014. godine, pored moćnog predstaviti i nešto “slabiji” model, koji bi trebalo da ima mogućnost nadgradnje posebnim punjačima, no još nema podataka o mogućoj kompatibilnosti s ranijim verzijama iPhone, kada je riječ o dodacima.

Na osnovu Appleovih finansijskih izvještaja se, međutim, moglo zaključiti da bi, budući da je prošle godine prodato 200 miliona iPhonea, kombinovano 160 miliona naručenih OLED displeja trebalo da pokrije 80 odsto ukupne isporuke novih uređaja. Ovo su potvrdili i industrijski izvori, sugerišući da će OLED displej imati samo skuplji ovogodišnji telefon, iako se na osnovu sporazuma može pretpostaviti drugačije.

Ni Samsung, ni Apple se nijesu oglašavale ovim povodom, no po tehnološkim forumima se neposredno nakon objave ove informacije proširila priča da će “osmica” biti najskuplji iPhone do sada i da će mu cijena, prvi put u desetogodišnjoj istoriji, u prodavnicama na tržištu SAD premašiti 1.000 dolara. Takve najave mogle su se čuti i uoči predstavljanja dviju prethodnih generacija uređaja, no Apple nije želio da optereti nove kupce, pa je cijenu standardnog modela zadržao na dotadašnjoj.

Ove godine bi se, između ostalog i zbog Samsungovih OLED displeja, cijena mogla povećati, što jedan dio tehnološke javnosti i očekuje, budući da Apple ovim obilježava deset godina postojanja smartfona njihove proizvodnje, no druge zabrinjava, kako zbog dostupnosti onom broju kupaca koji su navikli da ga kupe za oko 700 dolara, tako i zbog uticaja na kretanje cijene akcija ove kompanije, u slučaju da visoka cijena bude razlog nedovoljne tražnje.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top