Apple je navrijedniji brend na svijetu | Ekonomist

Apple je navrijedniji brend na svijetu

Brend američkog tehnološkog giganta Appla sada vrijedi preko 145 milijardi dolara, zbog čega je, petu godinu zaredom, najvrijedniji na svijetu.

Listu “Najvrijedniji svjetski brendovi za 2015. godinu” sačinio je američki časopis Forbs, a podaci govore da je vrijednost Appla uvećana 17 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ona je duplo veća od vrijednosti bilo kog drugog brenda, javlja Raša tudej.

Samo u posljednjem kvartalu 2014, kompanija je prijavila skok prihoda od 12 odsto na 42,1 milijardu dolara i porast neto profita od 13 odsto na 7,5 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu. U istom periodu, prodaja Applovih telefona je skočila 49 odsto, na 74,8 miliona smartfona širom svijeta, zahvaljujući čemu je, prvi put od 2011, Apple po prodaji pretekao južnokorejskog rivala Samsung.

Na drugom mjestu Forbsove liste najvrijednijih brendova na svijetu našao se američki softverski gigant Microsoft, a na trećem internet pretraživač Googl.

Vrijednost brenda Microsoft povećana je 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 69,3 milijarde dolara, dok je vrijednost brenda Googl porasla 16 odsto na 65,5 milijardi dolara, jer su prihodi kompanije u 2014. uvećani 19 odsto, na 66 milijardi dolara.

Među prvih deset na Forbsovoj listi su i kompanije Koka-kola (čija je vrijednost procijenjena na 56 milijardi dolara), IBM (49,8 milijardi dolara), Mekdonalds (39,5 milijardi dolara), Samsung (37,9 milijardi dolara), Tojota (37,8 milijardi dolara), Dženeral elektrik (37,5 milijardi dolara) i Fejsbuk (36,5 milijardi dolara).

Od tih deset brendova samo dva nisu američka, japanska Tojota i južnokorejski Samsung.

Ovo je, takođe, prva godina da je Fejsbuk ušao u deset najvrijednijih kompanija na Forbsovoj listi, na kojoj se našlo ukupno 100 brendova iz 15 zemalja svijeta.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top