Apple: Dobit uvećana 25 odsto | Ekonomist

Apple: Dobit uvećana 25 odsto

Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 61 milijardu dolara, 16 odsto veće nego godinu dana prije, a snažno je porasla i dobit kompanije, zahvaljujući rastu prodaje i prosječne cijene iPhonea.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u utorak, čista dobit Applea iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 13,8 milijardi dolara, što je 25 odsto više nego godinu dana prije.

Snažan rast prihoda i dobiti najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti zahvaljuje se rastu prodaje, ali i prosječne cijene iPhonea, najvažnijeg Appleovog proizvoda. Prodaja iPhonea čini oko 62% ukupnih prihoda Applea.

U proteklom kvartalu prodato je 52,2 miliona tih pametnih telefona, što je tri odsto više nego godinu dana prije.

Pritom je prosječna cijena prodanog iPhonea porasla na 728 dolara, što je 10% više nego prije godinu dana. Taj rast pripisuje se uticaju prodaje iPhone X modela, najskupljeg modela tog pametnog telefona.

Cijena akcije Applea je bila pod pritiskom prošle nedjelje zbog špekulacija da je potražnja za iPhoneom oslabila, no juče objavljeni rezultati pokazuju da je prodaja i dalje snažna.

Svijetlu tačku u Appleovom izvještaju predstavlja i rast prihoda od usluga kompanije, koje između ostalog uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 31% na godišnjem nivou, na 9,2 milijarde dolara. S druge strane, prodaja drugih proizvoda kompanije, kao što su Mac računari i iPad uređaji nije oduševila. U proteklom je tromjesečju prodato 4,07 miliona Mac računara, 3 odsto manje nego prije godinu dana, dok je prodaja iPada porasla za 2 %, na 9,1 milion primjeraka.

Apple je objavio i da su njegovi prihodi u Kini, drugom najvećem tržištu te kompanije nakon američkog, porasli za 21% u poređenju s istim lanjskim razdobljem, na 13 milijardi dolara.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena akcije Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu više od 3%.

Posdsticaj rastu cijene akcija pružila je i poruka Applea da planira da poveća dividendu za 16%, kao i iznos za kupovinu vlastitih akcija na tržištu za 100 milijardi dolara kako bi dio svojih golemih rezervi gotovine proslijedio akcionarima.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top