Apple će ubrzo vrijedjeti više od bilion dolara

Apple će ubrzo vrijedjeti više od bilion dolara

Apple je u nekoliko navrata procijenjen na više od bilion dolara – trostruko više od Google-a, druge najvrjednije kompanije u SAD-u.

Analitičari finansijske kompanije Cantor Fitzgerald su u ponedjeljak izjavili kako smatraju da će vrijednost Apple-ovih dionica, koje su trenutno procijenjene na otprilike 127 dolara po dionici (ukupna vrijednost kompanije iznosi 733 milijarde dolara), ubrzo iznositi 180 dolara po dionici, što znači da će Apple vrijedjeti 1,05 biliona dolara.

Ovo je prvi put da je neka kompanija procijenjena na više od bilion dolara. To bi značilo da će, prema procjenama Svjetske banke, Apple biti vrjedniji od BDP-a Indonezije, Nizozemske i Saudijske Arabije. To takođe znači da će Apple, u takvom scenariju, biti 2,6 puta vrjedniji od Google-a, čija tržišna vrijednost iznosi 383 milijarde dolara.

Jedan od razloga za toliki uspjeh Applea, objašnjava analitičar Brian White, je neprekidni uspjeh koji kompanija bilježi u Kini te Apple Watch, koji će krenuti u prodaju u aprilu, a koji je prvi novi Apple-ov proizvod u pet godina. Dodatna mogućnost za Apple je i električni automobil o kojem se u posljednje vrijeme mnogo špekulira.

 

Izvor: Lider/The Guardian

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top