Apple bi mogao da bude spas za Grčku | Ekonomist

Apple bi mogao da bude spas za Grčku

Grčka bi mogla da ponudi tehnološkim gigantima neki poreski dogovor. Apple u Irskoj plaća porez od samo dva posto. 

Jedan od učesnika konferencije dioničara Appla je prije nekoliko godina predložio da bi ova kompanija trebalo da iskoristi svoj novac u gotovini, koji sada iznosi 194 milijarde dolara i da kupi Grčku.

Tom Kuk, direktor Appla je rekao da Apple razmatra mnoge stvari za investiranje, ali da kupovina zemlje nije jedna od njih. Međutim, Leonid Bershidsky iz Blumberga smatra da je možda Kuk propustio šansu.

Ove nedjelje Grčka je pribjegla očajničkim mjerama da skupi 750 miliona eura kako bi platila dug MMF-u. Gradonačelnik Soluna je tražio da se predaju rezerve, nekima su kasnile plate. Iz vlade su upozoravali da će zemlja ostati bez novca za samo nekoliko nedjelja.

U međuvremenum, Apple je skupio 194 milijarde dolara gotovine i gomila je i dalje. Kompanija se odrekla nekih skupih projekata kao što je misija u svemir ili nova vrsta automobila, ali je s druge strane uložila u poboljšanje malih proizvoda koje već imaju, kao što je, na primjer, “Apple watch”.

Bershidski je izračunao da Apple, Microsoft, Googl Pfizer i Cisko imaju oko 429 milijardi dolara zaliha. Većina vodi poslove van SAD zbog poreskih olakšica koje dobijaju u drugim zemljama.  Ako bi se polovina tog novca iskoristila kao kaucija za Grčku, to bi smanjilo dug zemlje na 70% BDP koji bi se tada mogao kontrolisati.

Zauzvrat, Grčka bi mogla da ponudi ovim tehnološkim gigantima neki poreski dogovor. To je nešto što Apple već ima u Irskoj gdje plaća porez na dobit samo dva odsto, iako je korporativni porez u Irskoj 12, 5 odsto.

Bershidsky kaže da postoji mogućnost i da EU prihvati ovakvu vrstu dogovora, i pored istrage koja se vodi protiv Appla u Irskoj, jer ne želi da Grčka bankrotira.

Grčka bi mogla da postane novo sjedište za Apple, Microsoft , Googl i Cisko, a to bi moglo da poveća i broj radnih mjesta i dodatno razvije tehnologiju u zemlji.

“Ubijeđen sam da bi ovakva vrsta spašavanja naišla i na odobaravanje kod grčkog naroda kada bi se raspisao referendum”, rekao je Bershidsky.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top