Antikrizni plan za Rusiju | Ekonomist

Antikrizni plan za Rusiju

Ruski državni vrh odobrio je plan za održivi ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost u 2015. godini, koji predviđa strogu kontrolu budžetskih rashoda i uravnoteženu državnu kasu do 2017. godine.

“Rukovodstvo zemlje je sastancima u ponedeljak odobrilo antikrizni plan, a njegov glavni dio je obuzdavanje budžetske potrošnje”, rekao je ministar finansija Anton Siluanov.

Štaviše, kaže on, očekuje se da će rashodi biti niži nego što je prvobitno planirano. Antikrizni plan mora potpisati premijer, a o njemu će raspravljati i parlament. U planu su utvrđene mjere za optimizaciju budžeta i sprovođenje strukturnih reformi.

“Plan je dizajniran za oko godinu dana, što će nam dati vremena za pripremu reformi, kako bismo poboljšali kvalitet javne uprave, budžeta i održali naše rezerve i koje ne smijemo potrošiti za godinu-dvije”, rekao je Siluanov, ističući da vlada ne namjerava “bezglavo” potrošiti rezerve Rusije.

U dijelu fiskalne politike, plan navodi cilj uravnotežene kase bez deficita do 2017. godine, pri projektovanoj cijeni nafte od 70 dolara po barelu.

Sprovođenje antikriznih mjera trebalo bi izvršiti pomoću sredstava predviđenih za tu namjenu, koja su početkom godine iznosila 193 milijarde rubalja (2,8 milijardi dolara), a nakon nekoliko odluka, taj fond je smanjen na oko 170 milijardi rubalja.

Pored tog izvora, sredstva za antikrizne mjere biće nađena i u preraspodjeli sredstava iz postojećih državnih projekata i njihovog preusmjeravanja za najvažnije potrebe, rekao je Siluanov.

Ranije je prvi vicepremijer Ruske Federacije Igor Šuvalov izjavio da je za ispunjenje antikriznog plana potrebno 1,37 bilijuna rubalja (30,6 milijardi dolara).

 

Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top