Anemičan rast cijena nafte | Ekonomist

Anemičan rast cijena nafte

Cijene nafte su porasle zbog jačanja tražnje u SAD i slabljenja dolara, ali je zabrinutost u vezi sa obilnim globalnim zalihama ograničila snažniji rast cijena.

Američka „laka“ nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupjela je na Njujorškoj berzi 10 centi na 43,4 dolara, dok je nafta tipa „brent“ za septembarsku isporuku u Londonu poskupjela 15 centi na 49,81 dolar, prenosi agencija France presse.

Cijene su se pomjerile sa šestogodišnjih minimuma juče nakon vijesti da su zalihe nafte u SAD smanjene, što ukazuje na jačanje tražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Američko Ministarstvo energetike je saopštilo da su komercijalne zalihe nafte u nedjelji, zaključno sa 7. avgustom, smanjene za 1,7 miliona barela na 453,6 miliona barela, dok je proizvodnja nafte istovremeno pala za 70.000 barela po danu na oko 9,4 miliona barela.

Dolar je oslabio nakon iznenađujuće odluke Kine da devalvira juan, a analitičari navode da bi američka centralna banka u svijetlu toga mogla da odloži odluku o podizanju kamatnih stopa u septembru.

Slabiji dolar pojeftinjuje naftu za kupce koji koriste druge valute, što podstiče tražnju i rast cijena.

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top