Android O donosi opcije za duži vijek baterije | Ekonomist

Android O donosi opcije za duži vijek baterije

Dolazeća verzija operativnog sistema za mobilne uređaje Android O biće predstavljena na konferenciji Google I/O zakazanoj za 17. maj, no već sada poznato je mnoštvo detalja o novitetima koje donosi, među kojima su najvidljivije promjene u sistemu obavještenja, kao i mogućnosti uštede baterije bez potrebe za dodatnim ručnim podešavanjima.

Beta verzija operativnog sistema Android O još nije javno dostupna, ali je moguće njeno “ručno” preuzimanje i testiranje na uređajima Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 5X,Nexus 6P i Nexus Player. Verzija “O”, koja će najvjerovatnije nositi naziv po Oreo keksu, donijeće bedževe za ikonice aplikacija za aktivna obavještenja, čime će biti omogućen uvid u to šta je propušteno dok korisnik nije provjeravao šta su noviteti.

Počevši od verzije Android 7 omogućeno je ograničavanje određenih aktivnosti pozadinskih aplikacija. Android O nadovezuje se na ovo novim opcijama, dajući prioritet uštedi energije i poboljšanju trajanja baterije bez potrebe za dodatnim instaliranjem aplikacija koje tome doprinose. Nova verzija donijeće ograničenja kod onih aplikacija koje šalju signale o aktivnostima, servisima koji se odvijaju u pozadini i ažuriranju lokacije. Sve ovo odvijaće se automatski i neće skraćivati trajanje baterije, zahvaljujući čemu će korisnici biti rasterećeni potrebe da dodatno podešavaju ove stavke.

Android verzije Marschmallow i Nougat imale su opciju Doze, a Google je sada otišao korak dalje. Budući da je problem trošenja kapaciteta baterije jedan od najizraženijih na smartfonima koje pokreće ova platforma, kao i da je ovo nova oblast u koju Android zalazi, veliki izazov sada je pred developerima kojima ova promjena omogućava da testiraju granice verzije O i njenog prilagođavanja uređajima.

Opcija Notification channels omogućiće korisnicima podešavanje pojedinih kategoirija obavještenja, uz mogućnost odabira da li žele prikazivanje samo najvažnijih ili svih. Nova verzija ponudiće developerima promjenu boje pozadine obavještenja, što bi moglo da bude praktično onda kada se prikazuju ona sa različitih aplikacija. Ono što je takođe promjena u sistemu obavještenja je mogućnost njihovog grupisanja. Notifikacije i dalje ostaju dio na kojem će najveće promjene napraviti developeri aplikacija, no Android korisnici će od sada imati više mogućnosti da ih prilagođavaju.

Jedan od noviteta biće i mogućnost da se u malom prozoru na displeju gleda video prilikom korišćenja neke druge aplikacije, pa će se, prilikom pregleda YouTube ili Netflix sadržaja, moći otvoriti odgovoriti na mail ili poruku bez pauziranja sadržaja. Video će, zahvaljujući opciji picture-in-pictire, koja je do sada bila omogućena samo za Android TV, sada biti prikazan na dijelu ekrana, uz mogućnost povećanja kada se završi korišćenje drugih aplikacija.

Jedna promjena koja se više tiče estetike nego funkcionalnosti, ali koju nesumnjivo priželjkuje veliki broj korisnika je odabir dizajna uz pomoć mijenjanja izgleda i oblika ikonica aplikacija. Ukoliko developeri pojedinačne aplikacije to omoguće, oblik svake ikonice biće moguće mijenjati u kvadratni, zaobljeni ili okrugli.

Android O donijeće i napredni način automatskog popunjavanja podataka, uključujući i AutoFill API kod unosa korisničkih imena i lozinki, kao i aplikacija za čuvanje podataka, budući da je to procijenjeno kao nešto što priželjkuje veliki broj korisnika. Developerima će takođe biti onomgućeno korišćenje naprednije tastature, uz praktičniji način navigacije u cilju jednostavnijeg korišćenja aplikacija i igara.

Android O će donijeti i promjene u načinu komuniciranja sa drugim uređajima, prije svega kroz Bluetootj audio visokog kvaliteta kroz Sony LDAC codec, pa će sada zvuk, na primjer kod reprodukovanja muzičkih fajlova, zvučati mnogo kvalitetnije u Hi-Res Audio režimu. Prema sada dostupnim informacijama kompanija Sony trebalo bi dugoročno da bude vodeći partner koji će u ovom segmentu omogućiti više od 30 poboljšanja, kao i više od 250 ispravki bagova. Ovo je veoma značajna promjena za novije uređaje kod kojih je 3,5-milimetarski priključak za slušalice češće izuzetak nego pravilo.

Tu je takođe i mogućnost Neighborhood Aware Networking — NAN povezivanja uz pomoć specifikacija koje bude imao Wi-Fi Aware, zahvaljujući kojem će uređaji moći da komuniciraju međusobno bez tečke koja objedinjuje centralni pristup. Telecom okvir omogućiće nove načine pristupa aplikacijama treće strane i njihovog povezivanja s drugima na osnovu specifičnosti mobilnog operatora. Novi API (Application Programming Interface) sada će podržavati aplikacije kojima nije potrebno korišćenje univerzalnog telefonskog sistema kako bi se prikazale informacije o pozivima, a sve to uz mogućnost kontrolisanja preko Bluetootha.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top