Analiza pokazala kako je strategija Warena Buffetta za kupovinu dionica - pogrešna | Ekonomist

Analiza pokazala kako je strategija Warena Buffetta za kupovinu dionica – pogrešna

Buffettova je strategija na tržištu kapitala ‘kupi i čuvaj’ dionice još od 60-tih godina i mnogi podržavaju tu teoriju s pretpostavkom da su tržišta učinkovita sama po sebi, ali analize upućuju suprotno.

Finansijska tržišta nisu sama po sebi dovoljno učinkovita da donesu prinos investitorima koji kupuju dionice taktikom ‘kupi i čuvaj’, a i opstanak kompanije na tržištu ima jako velik uticaj na moguću dugoročnu zaradu. Za odabir ‘buy and hold’ dionica ipak je potrebno i zrnce sreće, pa je li onda Warren Buffett najsrećniji čovjek na svijetu, zapitali su se u analizi stručnjaci iz Saxo Banke.

Mladi poduzetnici tvrde da je u pozadini uspjeha ponajprije silan trud, inteligencija i strast za poslom, a sreća je imala samo manju ulogu. Srećom, neki od najuspješnijih investitora današnjice, kao što je Warren Buffett iz multinacionalnog konglomerata Berkshire Hathaway, poprilično su svjesni koliku ulogu igra sreća u njihovom poslovnom životu, smatraju u Saxo Banci.

‘Imao sam sreću da sam rođen u društvu koje cijeni moje talente, dalo mi je dobro obrazovanje za razvoj tih talenata te uspostavilo zakone i finansijski sistem kako bi radio ono što volim – i u tome zaradio puno novaca. Najmanje što mogu učiniti je platiti za to sve što sam dobio’, Buffetov je citat koji navode analitičari iz danske investicione banke.

– Buffettova je strategija na tržištu kapitala ‘kupi i čuvaj’ dionice još od 60-tih godina. Mnogi podržavaju tu teoriju s pretpostavkom da su tržišta učinkovita sama po sebi. No, puno je suprotnih dokaza, a većini ljudi teško je pratiti i pretpostaviti kako će tržište reagovati na pojedine događaje. Stoga im se taktika ‘buy and hold’ čini kao rješenje – kaže Peter Garnry, rukovodilac strategije za dionice u Saxo Banci. Za one koje misle ulagati na rokove od 20 godina kupovina ETF-ova s S&P 500 liste čini se učinkovita, jeftina i naizgled bez mogućnosti greške. No, bez rebalansa zbog činjenice da su tokom vremena dionice bile vrijednije od obveznica, portfolio ipak postaje riskantniji, a taktika se više ne čini tako razborita, zaključuje Garnry.

U Saxo Banci testirali su ‘kupi i čuvaj’ strategiju tako da su nasumice odabrali 20 dionica s liste S&P 500 i to 500 puta, od 1. januara 1990. godine. Statistika je nametnula jednostavan zaključak: slučajni odabir dionica i bez ikakvog daljeg upravljanja portfoliom ne donosi nikakvu vrijednost. Predvidjeli smo takođe da će samo 17,7 posto kompanija iz našeg uzorka ostati aktivno na tržištu u tom razdoblju no broj je dosegao čak 41,8 posto, kažu analitičari. Santa Fe Institute analizirao je kompanije izlistane na berzi sa zaključkom da je isplativost pola glavnice 10 godina, što pokazuje kolike su šanse za dugoročno preživljenje kompanije i povrat ulaganja. Treba uzeti u obzir da je institut analizirao i male tvrtke s većom mogućnosti da će se zatvoriti, za razliku od tvrtki na S&P 500 listi iz Saxo Bank eksperimenta.

S pretpostavkom da je Buffett uvijek birao S&P 500 dionice i ‘half-life’ vrijednost na 25 godina, udio tvrtki koje su preživjele u proteklih 50 godina bio je oko 17 posto. Odabir dionica iz takve grupe pobjednika rijedak je podvig, no njemu je nekako uspjelo uvijek odabirati dionice koje su preživjele dugo na tržištu. Izbor predvidljivih i stabilnih potrošačkih brendova čini dobar dio njegovog uspjeha jer je jednostavno uvijek izbjegavao ulagačko-intenzivne i promjenjive industrije, zavisne od tehnoloških promjena, poručuje Garnry.

Taktika ‘buy and hold’ možda funkcioniše ako investitor ima imovinu samo u jednom finansijskom instrumentu, ali ako proširi kapital na više njih, nužan je sistemsi rebalans. I na kraju se svodi da je riječ o čistoj sreći ako su sve karte položene na ‘kupi i čuvaj’ strategiju ulaganja u dionice jer uistinu treba imati sreće da bi se odabrao pobjednik na dugoročne staze, zaključak je analitičara iz Saxo Banke.

 

Izvor: Lider
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top